Ciasto zebra to smak mojego dzieciństwa. Robię je z prostego przepisu babci i polewam czekoladą

Ciasto zebra to smak mojego dzieciństwa. Robię je z prostego przepisu babci i polewam czekoladą

Dodano: 
Ciasto zebra
Ciasto zebra Źródło: Shutterstock / Ahanov Michael
Ciasto zebra od kilku dekad cieszy się ogromną popularnością. Moja babcia często piekła zebrę na niedzielę – z niecierpliwością czekaliśmy, aż wszyscy skończą jeść obiad i na stole pojawi się słodkie, kakaowo-waniliowe ciasto. Polecam sprawdzony przepis na ciasto zebra z polewą.

Zebra to ciasto, które ma wiele zalet. Po pierwsze i najważniejsze – można je upiec z podstawowych, tanich składników, które większość osób ma zawsze pod ręką. Przygotowanie ciasta nie wymaga wiele pracy – wystarczy wymieszać składniki mikserem, przełożyć do formy i cierpliwie czekać, aż ciasto się upiecze. Wyjątkowy smak i efektowny wygląd sprawiają, że zebra świetnie sprawdza się jako deser na co dzień i od święta. Polewam ciasto zebra roztopioną czekoladą, ale można również pokroić je na blaty i przełożyć np. kremem budyniowym, kremem z mascarpone lub musem czekoladowym, robiąc efektowny i bardzo smaczny tort.

Jak zrobić ciasto zebra?

Sekretem idealnej konsystencji zebry jest dodatek wody gazowanej, która sprawia, że gotowy wypiek zachwyca puszystością. Moja babcia robiła zebrę z dodatkiem wody z syfonu, ale ja używam mocno gazowanej wody butelkowanej. Zebra pięknie wyrośnie, jeżeli nie będziesz spieszyć się podczas miksowania składników – cukier, żółtka, mąka, olej i woda powinny być dodawane stopniowo. Zanim przystąpisz do pieczenia, odmierz potrzebną ilość składników, co pozwoli uniknąć długich przerw w miksowaniu, które mogą sprawić, że ciasto nie wyrośnie.

Wskazówki: białka najlepiej ubijać w szklanej lub metalowej, dużej misce. Naczynie do ubijania musi być wytarte do sucha. Piekę zebrę w dużej tortownicy (średnica 26 cm), ale możesz również użyć prostokątnej lub kwadratowej formy o podobnej pojemności oraz formy do babki.

Przepis: Ciasto zebra z polewą czekoladową

To doskonały wypiek, który smakuje podany do kawy, herbaty czy mleka.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
15

Składniki

Na ciasto podstawowe:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 5 dużych jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka gazowanej wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo do ciasta białego:

  • 3 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo do ciasta ciemnego:

  • 3 łyżki naturalnego kakao

Do dekoracji:

  • 100 g czekolady deserowej

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówOddziel żółtka od białek. Białka przełóż do dużej miski, a żółtka do mniejszej. Przesiej mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Odmierz potrzebną ilość pozostałych składników. Przygotuj formę do pieczenia. Wyłóż ją papierem lub posmaruj masłem/olejem i posyp bułką tartą.
  2. Ubijanie białek i dodawanie żółtekUbijaj białka, stopniowo zwiększając obroty miksera. Gdy białka zaczną się pienić, dodawaj cukier (po 1 łyżce) i miksuj do momentu, aż całkowicie się rozpuści. Gotowa piana z białek powinna być sztywna i śnieżnobiała. Cały czas miksując, dodawaj do piany z białek po 1 żółtku i miksuj do momentu połączenia się składników.
  3. Dodanie mąkiDo masy z białek, cukru i żółtek stopniowo wsypuj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą (po 1-2 łyżki) i miksuj do połączenia się składników.
  4. Dodanie oleju, wody gazowanej i ekstraktu waniliowegoOlej roślinny, wodę gazowaną i ekstrakt waniliowy również dodawaj do ciasta małymi porcjami, cały czas miksując. Dodaję ekstrakt waniliowy do wody gazowanej i naprzemiennie łączę z ciastem porcję oleju i porcję wody z wanilią. Wskazówka: nie miksuj ciasta zbyt długo. Gdy porcja wody lub oleju połączy się z pozostałymi składnikami, to od razu dodawaj kolejną.
  5. Dzielenie ciastaDo osobnej miski odłóż połowę ciasta, dodaj do niej 3 łyżki kakao i dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną, łyżką lub szpatułką. Do pozostałego ciasta jasnego dodaj 2 łyżki mąki pszennej i również dokładnie wymieszaj.
  6. Przekładanie jasnego i ciemnego ciasta do formyNa dno formy wlej lub wyłóż łyżką porcję jasnego ciasta (ciasto nie powinno wypełniać całej formy). Na środek ciasta jasnego wlej lub wyłóż łyżką porcję ciasta ciemnego – tortownica będzie stopniowo się wypełniać. Powtarzaj czynności do momentu, aż całe ciasto znajdzie się w tortownicy. Na wierzchu przełożonego do tortownicy ciasta zebra powinny być widoczne jasne i ciemne okręgi. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
  7. PieczenieWstaw formę z ciastem zebra do nagrzanego piekarnika i piecz około 60 minut. Polecam po 45 minutach pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Zauważyłem, że w piekarniku gazowym zebra piecze się średnio 45-50 minut, a w piekarniku elektrycznym około 60-65 minut. Czas pieczenia zależy od mocy piekarnika. Gdy ciasto będzie gotowe, wyłącz grzanie, uchyl drzwiczki i pozostaw tortownicę w ciepłym piekarniku na 15 minut. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  8. Robienie polewyTabliczkę czekolady połam na mniejsze kawałki i roztop w kąpieli wodnej. Możesz dodać 1-2 łyżeczki śmietanki kremówki 36%. Polewa jest gotowa, gdy czekolada zyska płynną konsystencję.

Ja sięgam po czekoladę deserową, ale możesz również przygotować polewę z mieszanki gorzkiej i mlecznej czekolady w dowolnych proporcjach oraz czekolady białej.

Jak podawać ciasto zebra?

Ciasto możesz udekorować polewą przed pokrojeniem, wykładając płynną czekoladę na jego wierzch lub po pokrojeniu, polewając czekoladą przełożone na talerzyki porcje. Zebra smakuje doskonale zarówno z zastygniętą polewą czekoladową, jak i polana płynną, letnią czekoladą. Polewę czekoladową możesz zastąpić cukrem pudrem lub naturalnym kakao. W każdej wersji ciasto jest pyszne.

Czytaj też:
Przepis na to ciasto rodem z PRL mam z notatnika babuni. Jest banalne, a moja rodzina je kocha
Czytaj też:
W dzieciństwie kochałam zajadać fale Dunaju. Teraz to ciasto rodem z PRL robię z przepiśnika babci