Ten turecki deser jest tani i prosty do zrobienia. Można go jeść bez wyrzutów sumienia

Ten turecki deser jest tani i prosty do zrobienia. Można go jeść bez wyrzutów sumienia

Dodano: 
Deser ryżowy
Deser ryżowy Źródło: Shutterstock / Enez Selvi
Pewnie trudno w to uwierzyć, ale deser może być całkiem zdrowy. Szczególnie wtedy, gdy przygotuje się go z wartościowych składników. Choćby takich, jak ryż i mleko. Dziś przygotuję z nich tani i pyszny smakołyk.

Desery kojarzą się z mnóstwem cukru i kalorii. Jednak nie wszystkie trzeba skreślać z menu, bo nie wszystkie rzeczywiście takie są. Weźmy pod uwagę na przykład wywodzący się z kuchni tureckiej pudding ryżowy. Nie jest zbyt słodki i zawiera wartościowe składniki. Taki deser możesz zaserwować dzieciom, choć dorosłym też z pewnością posmakuje.

Co to jest pudding ryżowy?

Pudding ryżowy o nazwie sütlaç wywodzi się z kuchni tureckiej. Deser ten jest kremowy i lekko słodki. Jego podstawowymi składnikami są ryż i mleko, a całość dosładza się cukrem. Smak tego puddingu można podkręcić na przykład odrobiną mielonego cynamonu, słodkim sosem czy bakaliami.

Jak przygotować pudding ryżowy?

Przygotowanie puddingu ryżowego sprowadza się do ugotowania ryżu, a potem rozgotowaniu go w mleku z dodatkiem cukru. Nie jest to więc ani trudne, ani pracochłonne. A świadomość, że serwuje się na stół zdrowy deser, może zachęcić do jego przyrządzania. Na pudding najlepiej wybrać ryż krótkoziarnisty, który dość szybko robi się kleisty i rozgotowuje się.

Przepis: Pudding ryżowy

Deser na bazie ryżu, mleka i cukru

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
turecka
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
360 w każdej porcji

Składniki

  • 1 l mleka
  • 1/2 szklanki ryżu krótkoziarnistego
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • sos karmelowy
  • orzeszki ziemne do posypania

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ryżuRyż dokładnie wypłucz. W garnku zagotuj 1 szklankę wody, dodaj ryż i gotuj go na małym ogniu, aż zmięknie i wchłonie całą wodę. Gdy ryż będzie miękki, wlej do garnka mleko i dodaj szczyptę soli. Gotuj całość na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił.
  2. Wykańczanie puddinguKiedy mieszanka ryżowo-mleczna zacznie gęstnieć, dodaj cukier oraz cukier waniliowy. Całość gotuj jeszcze 10 minut na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Pudding nałóż do miseczek, wystudź lub podawaj na ciepło. Polej sosem karmelowym, posyp podprażonymi orzeszkami.

Wskazówka: Jeśli chcesz, by pudding był bardziej kremowy, możesz do niego dodać 2 łyżki skrobi kukurydzianej, wymieszanej z odrobiną zimnego mleka. Całość należy podgrzewać, aż masa zgęstnieje. W tym czasie pudding trzeba mieszać, by się nie przypalił.

Jak podaje się pudding ryżowy?

Pudding ryżowy najczęściej serwuje się na zimno. Jest wtedy bardziej orzeźwiający i kremowy. Jednak można go też podawać na ciepło. W Turcji często spotyka się go w wersji zapiekanej, z przyrumienionym, karmelizowanym wierzchem. Deser ten można posypać cynamonem, a także bakaliami czy kawałkami świeżych owoców. Dobrze będzie też smakował polany miodem, sosem czekoladowym lub karmelowym.

Czytaj też:
Te cynamonowe ciasteczka zrobią nawet dzieci. Wystarczy zagnieść proste składniki
Czytaj też:
Jabłka w cieście robię według przepisu mojej babci. Też dolewam do nich zdrowy płyn