Lubię, jak potrawy są nie tylko smaczne, ale też zachęcają swoim wyglądem. Takiego apetycznego wyglądu oczekuję zwłaszcza od słodkości. W końcu muszą mnie czymś skusić, bym miała zaliczyć dodatkowe, przyjemnościowe kalorie. A ciastka z brzoskwinią kuszą i to na potęgę! Gdy widzę te serca z soczystym, aromatycznym owocem, to po prostu muszę zjeść chociaż jedno.
Jak przygotować brzoskwinie do ciastek?
Brzoskwinie przeznaczone, jako dodatek do ciastek powinny być dobrze dojrzałe, ale w miarę twarde. Tylko takie będą smaczne, ale też nie rozpadną się w czasie pieczenia. Nie wydobędzie się również z nich zbyt duża ilość soku, która mogłaby nawilżyć ciasto. Owoce wystarczy umyć, wytrzeć i przekroić na pół. Po usunięciu pestki, każdą połówkę należy naciąć w 5-6 miejscach, dzięki czemu powstanie dekoracyjny wachlarzyk.
Jak zrobić słodkie serca z brzoskwinią?
Przygotowanie słodkich serc z brzoskwinią jest bardzo proste, dzięki wykorzystaniu gotowego ciasta francuskiego. Po wykrojeniu z niego nożem lub foremką kształtnych serc, należy je posmarować jajkiem, obłożyć owocami i posypać grubym cukrem. Potem kwadrans pieczenia i pyszny deser gotowy.
Przepis: Słodkie serca z brzoskwinią
Serca z ciasta francuskiego z dodatkiem połówek brzoskwiń
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 160 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 8 niedużych brzoskwiń lub nektarynek
- 1 jajko
- 3 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania
- Wykrawanie serCiasto francuskie wyjmij z lodówki na 15 minut przed przyrządzaniem, by zdążyło nieco zmięknąć. Rozwiń je i wykrój z niego 15 równej wielkości serc. Ułóż je w odległościach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przygotowanie brzoskwińBrzoskwinie umyj, wytrzyj. Każdą przekrój na połowę, usuń pestki. Każdą połówkę owocu natnij w 5-6 miejscach od strony skórki, uważając by nie przeciąć owocu do końca.
- Wykańczanie i pieczenie ciastekKażde serce z ciasta posmaruj jajkiem wymieszanym z łyżeczką cukru. Na środku ciastka połóż połówkę brzoskwini. Wystające brzegi ciasta posyp cukrem. Ciastka piecz ok. 15 minut w 210 stopniach Celsjusza.
Inne wersje słodkich serc z owocami
Jeśli nie macie pod ręką brzoskwiń, podobne ciastka możecie też zrobić z dodatkiem nektarynek lub dużych śliwek. Przygotowuje się je tak samo, jak ciastka z brzoskwinią. Można też sięgnąć po zupełnie inne owoce, choć nie ze wszystkich da się uformować dekoracyjny wachlarzyk. Jako dodatek do ciastek dobrze też sprawdzą się połówki niedużych jabłek czy gruszek, a także winogrona. Te ostatnie najlepiej jest poprzekrawać na pół, usunąć z nich pestki i ułożyć po kilka połówek owoców na każdym ciastku. Najlepiej skórką do góry.
Czytaj też:
W poduszeczki z ciasta francuskiego wkładam 3 owoce. Smakują lepiej niż ciastka z McDonald'sCzytaj też:
Ten efektowny deser robię z 3 tanich składników. Podstawą jest gotowe ciasto francuskie