Ciasta bez mąki pszennej bardzo często zawierają zmielone migdały lub orzechy. Tak jest i w moim przepisie. Receptura uwzględnia dodanie zmielonych migdałów, ale możesz pomieszać je ze zmielonymi orzechami lub użyć samych orzechów. Niestety, nie każdy może jeść takie wypieki, dlatego pod przepisem znajdziesz kilka wskazówek, dzięki którym upieczesz ciasto czekoladowe bez mąki jedynie z mokrych składników.
Jak zrobić ciasto czekoladowe bez mąki?
Ciasto zrobisz w kilka chwil i możesz mieć pewność, że będzie bardzo intensywne w smaku i wilgotne. Wypiek nie wychodzi bardzo wysoki – po ostygnięciu opada, ale nie jest ciężki i zbity. Pamiętaj, że jajka powinny mieć temperaturę pokojową – wyjmij je z lodówki na 1-2 godziny przed przystąpieniem do pieczenia. Polecam użyć jajek w rozmiarze L. Jeżeli masz w domu jajka w rozmiarze M, to dodaj do ciasta jedno jajko więcej.
Wskazówka: Ciasto czekoladowe bez mąki wymaga ubicia żółtek oraz białek. Pamiętaj, żeby starannie oddzielić żółtka od białek i sprawdź, czy naczynie, w którym będziesz ubijać pianę, jest wytarte do sucha.
Sam robię mąkę migdałową – mielę podprażone na suchej patelni migdały na pył, ale możesz również użyć dostępnych w wielu sklepach migdałów mielonych.
Ja do ciasta dodaję czekoladę do topienia o wysokiej zawartości kakao, ale możesz również użyć zwykłej czekolady lub czekoladowych pastylek do wypieków. Smak czekolady podbijam ekstraktem waniliowym. Zachęcam do eksperymentowania z różnymi dodatkami, dzięki którym ciasto czekoladowe zyskuje jeszcze lepszy smak. Możesz dodać do niego np. odrobinę aromatu pomarańczowego lub cytrynowego, skórkę otartą z cytrusów, cynamon, płatki chili, a także liofilizowane owoce np. maliny. Smak czekolady podbija również rum, likier kawowy, likier czekoladowy oraz kawa rozpuszczalna. Ciasto czekoladowe bez mąki nie wymaga dodatków, ale możesz udekorować je cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Przepis: Ciasto czekoladowe bez mąki
Ciasto czekoladowe bez dodatku mąki pszennej idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska m.in. dla osób na diecie bezglutenowej. Wyśmienicie smakuje deser z dodatkiem zarówno czekolady gorzkiej, jak i czekolady mlecznej. Ciasto z poniższego przepisu piekę w tortownicy o średnicy 20 cm.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 8
Składniki
- 200 g zmielonych migdałów
- 100 g masła
- 4 duże jajka
- 160 g cukru
- 300 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Topienie masła i czekoladyMasło oraz czekoladę posiekaj. Przełóż składniki do rondelka i roztop na rozgrzanym palniku, często mieszając (możesz też stopić masło z czekoladą w kąpieli wodnej). Wyłącz grzanie, gdy składniki całkowicie się połączą, tworząc jednolitą masę.
- Dodanie aromatu waniliowegoDo gorącej czekolady z masłem dodaj aromat waniliowy i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Wskazówka: w tym momencie możesz również dodać do czekolady aromat cytrynowy, skórkę z cytrusów, kawę lub inne dodatki.
- Ubijanie jajekOddziel żółtka od białek. Żółtka ubij razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Białka ubij na sztywną, śnieżnobiałą i lśniącą pianę.
- Łączenie żółtek z masą czekoladowąDo naczynia z ubitymi żółtkami stopniowo dodawaj przestudzoną masę czekoladową (może być letnia) i wymieszaj składniki łyżką lub silikonową szpatułką.
- Dodanie zmielonych migdałówDo żółtek z czekoladą dodaj zmielone migdały. Mieszaj do połączenia się składników.
- Dodanie piany z białekDo pozostałych składników dodawaj stopniowo pianę z białek (po kilka łyżek) i wymieszaj.
- Przygotowanie do pieczeniaDno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Jeżeli korzystasz z metalowej formy bez nieprzywierającej powłoki, to możesz delikatnie natłuścić jej brzegi masłem lub olejem. Przełóż ciasto do formy i wyrównaj jego wierzch łyżką. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
- PieczenieWstaw tortownicę z ciastem czekoladowym do gorącego piekarnika i piecz około 50 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika wykonaj test suchego patyczka. Możesz pozostawić upieczone ciasto na 10-15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Gotowe ciasto pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Porada: ilość cukru możesz dopasować do własnych preferencji smakowych i rodzaju dodawanej czekolady. Jeżeli chcesz upiec ciasto z mleczną czekoladą, to możesz zmniejszyć ilość cukru nawet o połowę. Ponadto biały cukier rafinowany możesz zastąpić nierafinowanym cukrem trzcinowym.
Ciasto czekoladowe bez suchych składników
Z powyższego przepisu możesz upiec ciasto czekoladowe bez suchych składników. Wystarczy dodać 1 jajko więcej i pominąć dodanie migdałów. Masa nie będzie bardzo gęsta, ale po upieczeniu stężeje.
Ciasto czekoladowe bez suchych składników najlepiej upiec w nieco większej formie np. tortownicy o średnicy 24 cm. Czas pieczenia to zaledwie 30 minut. W tym przypadku nie trzeba robić testu suchego patyczka, bo gorące ciasto jest bardzo wilgotne w środku. Gotowe ciasto pozostaw do wystudzenia. Podczas krojenia nieco się kruszy, dlatego najlepiej używać bardzo ostrego noża.
Czytaj też:
Te ciasteczka z jabłkiem formuję łyżką. Nie znam szybszych i smaczniejszychCzytaj też:
To szybkie ciasto robię bez mąki i do tego bez pieczenia. Często sięgam po ten przepis w sezonie na borówki