Te ciasteczka z jabłkiem formuję łyżką. Nie znam szybszych i smaczniejszych

Te ciasteczka z jabłkiem formuję łyżką. Nie znam szybszych i smaczniejszych

Dodano: 
Ciasteczka z jabłkiem
Ciasteczka z jabłkiem Źródło: Shutterstock / Viktory Panchenko
Oto patent na szybkie ciasteczka, który przyda się nie tylko łasuchom. Ten znakomity deser robi się z ciasta ucieranego i nakłada łyżką na blachę. Po upieczeniu ciasteczka są puszyste i wilgotne, jednym słowem pyszne.

Gdy najdzie was ochota na coś słodkiego, możecie szybko zrobić proste ciasteczka. Do ich przygotowania używam kilku prostych składników i jabłek. A, że właśnie rusza sezon na jabłka, jesienią te ciastka często goszczą na moim stole. Doskonale sprawdzą się na deser i słodką przekąskę. Nawet dzieci czasem zabierają je do szkoły.

Jakie jabłka najlepiej dodać do ciastek?

Jabłka mogą mieć różny smak i twardość. Do ciastek najlepiej wybrać dość kwaśne i niezbyt twarde jabłka. Te pod wpływem pieczenia zachowują doskonały smak i lekko się rozpadają, dodając ciastu przyjemnej soczystości. O tej porze roku można sięgnąć np. po Antonówki czy Szarą Renetę. Słodkie, typowo deserowe jabłka nie będą tu najlepszym wyborem. Po upieczeniu są bowiem nieco mdłe.

Jak zrobić puszyste ciasteczka z jabłkiem?

Puszyste ciasteczka z jabłkiem robię z ciasta ucieranego, a w zasadzie miksowanego. Zaczynam od zmiksowania masła z cukrem, a potem dodaję jajka. Tę masę łączą z suchymi składnikami i na końcu dodaję do niej kawałki jabłek. Owoce zwykle kroję w większą kostkę, bo lubię jak jabłko jest w tych ciastkach wyczuwalne i widoczne. Jeśli jednak wolicie bardziej jednolitą strukturę jabłek, możecie je zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Przepis: Puszyste ciastka z jabłkiem

Ciasteczka z ciasta ucieranego z dodatkiem jabłka

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
105 w każdej porcji

Składniki

  • 2 jabłka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Krojenie jabłekJabłka umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój je w sporą kostkę, skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
  2. Ucieranie ciastaMasło rozmiękcz, zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej miksuj, dodając kolejno jajka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli. Połącz suche i mokre składniki. Dodaj kawałki jabłek, wymieszaj.
  3. Formowanie i pieczenie ciastekBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj na nią porcje ciasta, zachowując między nimi 2-3 cm odstępy. Ciastka piecz ok. 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: Upieczone, jeszcze ciepłe ciasteczka możesz posypać cukrem pudrem lub po wystudzeniu polukrować.

Jakie inne owoce pasują do tych ciasteczek?

Choć te ciasteczka chyba najbardziej lubię w wersji z jabłkiem, to można też do nich dodać inne owoce. Dobrze sprawdzą się tu: gruszki, śliwki, brzoskwinie, nektarynki, borówki, agrest czy wiśnie. Można też wykorzystać kawałki bananów, a nawet ananasa. Poza sezonem można natomiast sięgnąć po owoce mrożone.

Czytaj też:
Mam patent na szybką szarlotkę. Nie zagniatam ciasta, tylko sięgam po gotowy produkt
Czytaj też:
Te francuskie rożki robię 10 minut, a piekę 15. Są chrupiące i niezwykle aromatyczne