Gdy najdzie was ochota na coś słodkiego, możecie szybko zrobić proste ciasteczka. Do ich przygotowania używam kilku prostych składników i jabłek. A, że właśnie rusza sezon na jabłka, jesienią te ciastka często goszczą na moim stole. Doskonale sprawdzą się na deser i słodką przekąskę. Nawet dzieci czasem zabierają je do szkoły.
Jakie jabłka najlepiej dodać do ciastek?
Jabłka mogą mieć różny smak i twardość. Do ciastek najlepiej wybrać dość kwaśne i niezbyt twarde jabłka. Te pod wpływem pieczenia zachowują doskonały smak i lekko się rozpadają, dodając ciastu przyjemnej soczystości. O tej porze roku można sięgnąć np. po Antonówki czy Szarą Renetę. Słodkie, typowo deserowe jabłka nie będą tu najlepszym wyborem. Po upieczeniu są bowiem nieco mdłe.
Jak zrobić puszyste ciasteczka z jabłkiem?
Puszyste ciasteczka z jabłkiem robię z ciasta ucieranego, a w zasadzie miksowanego. Zaczynam od zmiksowania masła z cukrem, a potem dodaję jajka. Tę masę łączą z suchymi składnikami i na końcu dodaję do niej kawałki jabłek. Owoce zwykle kroję w większą kostkę, bo lubię jak jabłko jest w tych ciastkach wyczuwalne i widoczne. Jeśli jednak wolicie bardziej jednolitą strukturę jabłek, możecie je zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Przepis: Puszyste ciastka z jabłkiem
Ciasteczka z ciasta ucieranego z dodatkiem jabłka
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 105 w każdej porcji
Składniki
- 2 jabłka
- sok z 1/2 cytryny
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Krojenie jabłekJabłka umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój je w sporą kostkę, skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
- Ucieranie ciastaMasło rozmiękcz, zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej miksuj, dodając kolejno jajka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli. Połącz suche i mokre składniki. Dodaj kawałki jabłek, wymieszaj.
- Formowanie i pieczenie ciastekBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj na nią porcje ciasta, zachowując między nimi 2-3 cm odstępy. Ciastka piecz ok. 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Wskazówka: Upieczone, jeszcze ciepłe ciasteczka możesz posypać cukrem pudrem lub po wystudzeniu polukrować.
Jakie inne owoce pasują do tych ciasteczek?
Choć te ciasteczka chyba najbardziej lubię w wersji z jabłkiem, to można też do nich dodać inne owoce. Dobrze sprawdzą się tu: gruszki, śliwki, brzoskwinie, nektarynki, borówki, agrest czy wiśnie. Można też wykorzystać kawałki bananów, a nawet ananasa. Poza sezonem można natomiast sięgnąć po owoce mrożone.
Czytaj też:
Mam patent na szybką szarlotkę. Nie zagniatam ciasta, tylko sięgam po gotowy produktCzytaj też:
Te francuskie rożki robię 10 minut, a piekę 15. Są chrupiące i niezwykle aromatyczne