Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast. I pewnie nie tylko moich. Często nachodzi mnie na nią ochota, dlatego wymyśliłam, jak zrobić ją szybciej. Teraz już nie zagniatam kruchego ciasta, tylko sięgam po gotowe ciastka. Podsmażam też jabłka, robię słodką piankę i wstawiam wszystko do piekarnika. Po 20-30 minutach pieczenia, deser jest gotowy.
Jakie ciastka wykorzystać do szarlotki?
Jeśli chcecie przygotować szybką szarlotkę, możecie zastąpić kruche ciasto gotowymi ciastkami. Możecie w tym celu sięgnąć np. po kruche herbatniki albo ciastka pełnoziarniste. Dobrze też sprawdzi się groszek ptysiowy czy słomki z ciasta parzonego. Ja jednak postawiłam na biszkopty, bo są grubsze. Dzięki temu ciasto wychodzi wyższe i jest przyjemnie miękkie.
Jak zrobić szybką szarlotkę na biszkoptach?
Przygotowanie szarlotki na biszkoptach jest bardzo szybkie, choć wstawiam ją do piekarnika. Po upieczeniu to ciasto smakuje niemal jak tradycyjna szarlotka.
Przepis: Szybka szarlotka na biszkoptach
Szybka szarlotka na biszkoptach z bezową pianką
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 170 w każdej porcji
Składniki
- 200 g podłużnych biszkoptów
- 750 g kwaskowych jabłek
- 2-3 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 białka
- 70 g drobnego cukru
- 50 ml wody
Sposób przygotowania
- Przygotowanie jabłekJabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w cząstki. Owoce włóż do garnka, skrop łyżką soku z cytryny, dodaj cukier. Duś na małym ogniu, aż jabłka zmiękną.
- Ubijanie białekBiałka ubij do białości. Dalej ubijaj, dodając stopniowo drobny cukier. Ubijaj białka do czasu, aż powstanie sztywna piana.
- Układanie warstwKwadratową formę wyłóż warstwą biszkoptów, skrop je wodą wymieszaną z drugą łyżką soku z cytryny. Posmaruj połową białkowej piany, przykryj warstwą jabłek. Przykryj warstwą biszkoptów, skrop wodą z sokiem, posmaruj resztą piany. Na wierzchu ułóż jabłka, wyrównaj powierzchnię.
- Pieczenie ciastaCiasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 25 minut.
Szybka szarlotka – kilka wskazówek
Do przygotowania szybkiej szarlotki można wykorzystać gotowe jabłka prażone. Będzie to najszybsza wersja tego ciasta. A oto kilka dodatkowych wskazówek dotyczących przygotowania błyskawicznej szarlotki.
- Białkową piankę, którą smaruję biszkopty można wzbogacić np. posiekanymi orzechami albo migdałami w płatkach.
- Jabłka przed położeniem na ciastka dobrze jest poddusić. Ciasto piecze się bowiem krótko i inaczej nie zdążą zmięknąć.
- Jabłka na szarlotkę można też zetrzeć na dużych oczkach. Wtedy szybciej zmiękną w czasie duszenia.
Czytaj też:
Wsypuję do tortownicy kaszę i przekładam owocami. Rodzina ciągle prosi mnie o to ciastoCzytaj też:
Prosty przepis na strudel z jabłkami. Ten najlepszy szybki deser podaję z gałką lodów