Mam patent na szybką szarlotkę. Nie zagniatam ciasta, tylko sięgam po gotowy produkt

Mam patent na szybką szarlotkę. Nie zagniatam ciasta, tylko sięgam po gotowy produkt

Dodano: 
Szarlotka na biszkoptach
Szarlotka na biszkoptach Źródło: Shutterstock / Lecker Studio
Szarlotka to pyszne ciasto, które wymaga trochę pracy. Ja jednak wymyśliłam sposób, na to, jak maksymalnie ułatwić sobie jej przygotowanie. Muszę przyznać, że deser wyszedł naprawdę smaczny, a robiłam go 15 minut.

Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast. I pewnie nie tylko moich. Często nachodzi mnie na nią ochota, dlatego wymyśliłam, jak zrobić ją szybciej. Teraz już nie zagniatam kruchego ciasta, tylko sięgam po gotowe ciastka. Podsmażam też jabłka, robię słodką piankę i wstawiam wszystko do piekarnika. Po 20-30 minutach pieczenia, deser jest gotowy.

Jakie ciastka wykorzystać do szarlotki?

Jeśli chcecie przygotować szybką szarlotkę, możecie zastąpić kruche ciasto gotowymi ciastkami. Możecie w tym celu sięgnąć np. po kruche herbatniki albo ciastka pełnoziarniste. Dobrze też sprawdzi się groszek ptysiowy czy słomki z ciasta parzonego. Ja jednak postawiłam na biszkopty, bo są grubsze. Dzięki temu ciasto wychodzi wyższe i jest przyjemnie miękkie.

Jak zrobić szybką szarlotkę na biszkoptach?

Przygotowanie szarlotki na biszkoptach jest bardzo szybkie, choć wstawiam ją do piekarnika. Po upieczeniu to ciasto smakuje niemal jak tradycyjna szarlotka.

Przepis: Szybka szarlotka na biszkoptach

Szybka szarlotka na biszkoptach z bezową pianką

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
170 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • 750 g kwaskowych jabłek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 białka
  • 70 g drobnego cukru
  • 50 ml wody

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie jabłekJabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w cząstki. Owoce włóż do garnka, skrop łyżką soku z cytryny, dodaj cukier. Duś na małym ogniu, aż jabłka zmiękną.
  2. Ubijanie białekBiałka ubij do białości. Dalej ubijaj, dodając stopniowo drobny cukier. Ubijaj białka do czasu, aż powstanie sztywna piana.
  3. Układanie warstwKwadratową formę wyłóż warstwą biszkoptów, skrop je wodą wymieszaną z drugą łyżką soku z cytryny. Posmaruj połową białkowej piany, przykryj warstwą jabłek. Przykryj warstwą biszkoptów, skrop wodą z sokiem, posmaruj resztą piany. Na wierzchu ułóż jabłka, wyrównaj powierzchnię.
  4. Pieczenie ciastaCiasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 25 minut.

Szybka szarlotka – kilka wskazówek

Do przygotowania szybkiej szarlotki można wykorzystać gotowe jabłka prażone. Będzie to najszybsza wersja tego ciasta. A oto kilka dodatkowych wskazówek dotyczących przygotowania błyskawicznej szarlotki.

  • Białkową piankę, którą smaruję biszkopty można wzbogacić np. posiekanymi orzechami albo migdałami w płatkach.
  • Jabłka przed położeniem na ciastka dobrze jest poddusić. Ciasto piecze się bowiem krótko i inaczej nie zdążą zmięknąć.
  • Jabłka na szarlotkę można też zetrzeć na dużych oczkach. Wtedy szybciej zmiękną w czasie duszenia.

Czytaj też:
Wsypuję do tortownicy kaszę i przekładam owocami. Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto
Czytaj też:
Prosty przepis na strudel z jabłkami. Ten najlepszy szybki deser podaję z gałką lodów