Te proste ciastka zrobiły furorę w moim domu. Przygotowuję je ekspresowo z 2 tanich składników

Te proste ciastka zrobiły furorę w moim domu. Przygotowuję je ekspresowo z 2 tanich składników

Dodano: 
Wiatraczki ze śliwkami
Wiatraczki ze śliwkami Źródło: Shutterstock / pbd Studio
Na wrześniowy deser często piekę szybkie ciastka. Robię je tylko z dwóch składników: ciasta francuskiego i sezonowych owoców. Jesienią zwykle stawiam na śliwki, które występują w dużym wyborze, a moja rodzina je uwielbia.

Nie znam lepszego pomysłu na szybki deser, niż ciastka z ciasta francuskiego. Robi się je ekspresowo i tak samo szybko znikają z talerzyków. A do ich przygotowania wystarczą w zasadzie dwa składniki – gotowe ciasto francuskie i sezonowe owoce. Formuję z nich proste, apetyczne wiatraczki, a po upieczeniu oprószam je cukrem pudrem. Ten prosty deser jest ostatnio hitem w moim domu.

Jak wykorzystać ciasto francuskie w kuchni?

Lubię mieć pod ręką gotowe ciasto francuskie. Doskonale sprawdza się ono zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Zawijam w nie sezonowe owoce, warzywa, a także inne składniki. Czasem przygotowuję z niego prostą pizzę. Smaruję tylko ciasto sosem i kładę na nim kawałki wędlin, pokrojone pieczarki i starty ser. Na bazie ciasta francuskiego można też zrobić tartę wytrawną lub słodką, a także przeróżne ciastka i przekąski.

Jak zrobić wiatraczki z ciasta francuskiego?

Przygotowanie wiatraczków z ciasta francuskiego jest bardzo proste, a wypiek wygląda niezwykle apetycznie. Cała sztuka polega tylko na odpowiednim nacięciu kawałków ciasta i ich złożeniu. Oczywiście ciastkom można też nadziać zupełnie inny kształt, a i tak będą smakowały doskonale.

Przepis: Wiatraczki ze śliwkami

Wiatraczki z ciasta francuskiego z dodatkiem śliwek

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
180 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • ok. 300 g śliwek
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Nacinanie ciastaŚliwki umyj, osusz. Każdą przekrój na pół, usuń pestkę. Ciasto francuskie podziel na 12 kwadratów. Każdy kwadrat natnij zaczynając od rogu, a kończąc ok. 2 cm od środka. Nacięte kwadraty ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je rozkłóconym jajkiem. Jedną część z każdego naciętego rogu (same prawe albo same lewe) zagnij do środka i lekko dociśnij.
  2. Pieczenie ciastekNa środku każdego wiatraczka połóż 3-4 połówki śliwek skórką do dołu. Posyp je lekko cukrem. Wstaw do piekarnika o temperaturze 210 stopni Celsjusza i piecz ok. 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciastka oprósz cukrem pudrem i ewentualnie posyp posiekanymi migdałami.

Wskazówka: Do ciastek możesz dodać dowolne owoce. Oprócz śliwek doskonale będą tu pasować np.: jabłka, gruszki, nektarynki. Jeżeli nie masz świeżych owoców, nic straconego. Ciastka będą równie dobrze smakować z łyżeczką gęstego dżemu lub konfitury.

Ciasto francuskie – 2 wskazówki

Spójrz, na co warto zwrócić uwagę, by ciastka z ciasta francuskiego wyszły apetyczne i smaczne.

  • Ciasto francuskie należy wyjąć z lodówki na 20-30 minut przed przyrządzaniem. W tym czasie nieco zmięknie i łatwo będzie je formować. Nie należy go jednak zbyt długo trzymać w temperaturze pokojowej, bo wtedy zrobi się kleiste.
  • Ciastka z ciasta francuskiego należy piec w 210-220 stopniach Celsjusza. Niższa temperatura spowoduje, że nie powstaną charakterystyczne listki i ciasto nie wyrośnie, jak należy.

Czytaj też:
Nie zagniatam ciasta, a dzieciom smakuje ta wersja pizzy. Przygotowuję ją w 10 minut
Czytaj też:
Gdy moje dzieci szukają przekąski, robię im francuskie babeczki. Używam tylko 2 składników