Słodkie muffinki szturmem zdobyły serca moich dzieci, a w mojej kuchni zagościły zupełnie przypadkiem. Przyjaciółka, która uwielbia moje desery, wpadła na pomysł, by kupić mi na urodziny silikonową formę do ich wypieku. Prezent początkowo wydawał mi się nietrafiony – zawsze wolałam robić ciasta w dużej blasze lub tortownicy – ale pewnego razu u innej znajomej zjadłam właśnie muffinki o delikatnym waniliowym smaku.
Tamta koleżanka przyznała się do częstowania nas wypiekiem swojej mamy, która pilnie strzegła przepisu, więc zaczęłam szukać receptur w internecie. Bardzo często trafiałam na dość skromne wersje jedynie z esencją waniliową, więc dodałam coś od siebie. I tak powstał patent na deser, który moje dzieci pokochały. Teraz nie ma weekendu, byśmy go nie upiekli. Bardzo często robimy to wspólnie i wszyscy są zadowoleni.
Jak zrobić słodkie muffinki?
Muffinki waniliowe nie są skomplikowanym wypiekiem. Wykonasz je tak jak większość tego typu wypieków — łącząc składniki suche, m.in. mąkę, proszek do pieczenia i cukier, ze składnikami „mokrymi”, czyli tłuszczem, jajkami i mlekiem. Proste ciasto, które uzyskasz, przeniesiesz do foremki z dołkami, udekorujesz czekoladą oraz kruszonką i upieczesz. Całość nie zajmie ci wiele czasu, a gwarantuję ci, że olśnisz gości. Moje dzieci wręcz kochają te słodkie muffinki i bardzo często proszą mnie, bym je przygotowała.
Przepis: Muffinki waniliowe
Słodki deser idealny na drugie śniadanie lub podwieczorek.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 300 w każdej porcji
Składniki
Na muffinki:
- 320 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g cukru
- 15 g cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 125 ml oleju rzepakowego
- 60 g czekolady deserowej
- sól
Na kruszonkę:
- 60 g mąki pszennej
- 30 g zimnego masła
- 30 g cukru
Sposób przygotowania
- Uszykowanie masyMąkę pszenną przesiej do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodaj cukier i cukier wanilinowy. Wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz jajka, mleko oraz olej rzepakowy. Mieszankę dodaj do składników. Zmiksuj.
- Robienie dodatkówCzekoladę posiekaj. Mąkę, cukier i masło na kruszonkę połącz przy pomocy dłoni tak, aby uzyskać niezbyt duże okruchy ciasta.
- Pieczeniu muffinek waniliowychCiasto przełóż do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, każdy dołek wypełniając mniej więcej do 4/5 objętości. Wierzch posyp kawałkami czekolady i kruszonką. Piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ostudź.
Jak podawać muffinki waniliowe?
Po ostudzeniu słodkie muffinki możesz już podawać. Dodane przed pieczeniem wiórki czekolady i kruszonka w zupełności wystarczą, by wzbogacić smak deseru. Jeśli jednak chcesz, możesz je jeszcze posypać odrobiną cukru pudru.
Pamiętaj, że czekolada i kruszonka nie są w słodkich muffinkach obowiązkowe. Zawsze możesz je pominąć i udekorować gotowy deser lukrem, lekkim i puszystym kremem na bazie śmietanki lub czekoladową polewą.
Czytaj też:
Szybkie muffiny cytrynowe robię bez miksera. Sprawdzony przepis na orzeźwiający deserCzytaj też:
Pożywne i szybkie do zrobienia muffiny z płatkami owsianymi. Idealne na śniadanie, przekąskę i do pracy