Ciasto filo to jeden z produktów gotowych, które warto mieć w swojej kuchni. Możesz z niego przygotować zarówno słodkie wypieki, jak i wytrawne dania obiadowe oraz przekąski np. sajgonki. Ciasto filo jest delikatniejsze niż ciasto francuskie. Jego cieniutkie listki wymagają również nieco innego przygotowania przed pieczeniem. Żeby wypieki z ciasta filo zachwycały chrupkością, niezbędne jest posmarowanie każdej warstwy stopionym masłem.
Kupując ciasto filo, zwróć uwagę na jego skład. Domowe ciasto fiolo powstaje z mąki pszennej, ciepłej wody, oliwy i soli. Produkt gotowy nie powinien zawierać zbyt wielu dodatków, które sprawiają, że może mieć nieprzyjemny smak.
Jak zrobić jabłka zapiekane w gotowym cieście filo?
W cieście filo możesz zapiec zarówno świeże jabłka, które zostały wcześniej rozdrobnione, jak i smażone jabłka ze słoika. W moim przepisie stosuję świeże owoce, które możesz zastąpić 400 g jabłek smażonych ze słoika.
Ja do farszu z jabłek dodaję cynamon, mielone goździki, niewielką ilość cukru (możesz go pominąć, używając słodkich jabłek), sok z cytryny, a także ekstrakt waniliowy, ale możesz dodać swoje ulubione dodatki np. jedynie jabłka z cukrem lub cynamonem. Doskonale smakuje również ciasto z poniższego przepisu z dodatkiem gruszek.
Ilość cukru i soku z cytryny dopasuj do własnych preferencji smakowych i smaku jabłek – ja dodaję do słodkich jabłek 1 łyżkę drobnego cukru (możesz dodać również cukier puder) i 2 łyżki soku z cytryny, a do jabłek kwaśnych 2 łyżki cukru i 1 łyżkę soku z cytryny, który zapobiega ciemnieniu farszu na skutek utleniania się witaminy C.
Przepis: Jabłka zapiekane w cieście filo
Jabłkowa strudla z ciasta filo nie wymaga wiele pracy, a zachwyca smakiem, lekkością i konsystencją.
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
Składniki
- 10 płatów ciasta filo
- 3 łyżki klarowanego masła
Na farsz:
- 4 średnie jabłka
- 2 łyżki drobnego cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Do dekoracji:
- 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania
- Uszykowanie jabłekJabłka obierz, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne, a następnie rozdrobnij – możesz pokroić je na cieniutkie plasterki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w niewielką kostkę. Pokrojenie jabłek w kostkę lub plasterki sprawdzi się w przypadku jabłek o miękkim, mączystym miąższu np. jabłek Lobo. Jabłka o twardym miąższu np. Szara Reneta polecam zetrzeć na tarce. Stop i ostudź masło. Do jabłek dodaj pozostałe składniki farszu i wymieszaj. Porada: jeżeli farsz wydaje się rzadki, to możesz dodać 1-2 łyżki kaszy manny.
- Przygotowanie ciastaPrzygotuj miejsce na blacie. Rozłóż na nim papier do pieczenia i ułóż pierwszy płat ciasta filo. Posmaruj ciasto cienką warstwą stopionego masła. Tak samo postępuj z kolejnymi płatami ciasta. Nie smaruj masłem wierzchu ostatniego ciasta filo, na którym ułożysz jabłka.
- Dodanie farszu i zwijanieNa cieście filo równomiernie rozsmaruj farsz jabłkowy, pozostawiając kilkucentymetrowy odstęp od krótszego brzegu ciasta. Zwiń pokryte jabłkami ciasto w kierunku brzegu bez jabłek.
- PieczeniePrzygotuj blaszkę z wyposażenia piekarnika lub tradycyjną formę do pieczenia. Przenieś gotowe ciasto razem z papierem do pieczenia i ułóż na blasze. Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw blaszkę z ciastem do piekarnika i piecz około 25-30 minut. Ciasto filo powinno ładnie się zrumienić. Jeżeli Twój piekarnik przypala wierzch wypieków, to zmniejsz temperaturę do 180 stopni lub przykryj ciasto warstwą papieru do pieczenia/folii aluminiowej, gdy zacznie zbyt mocno się przypiekać.
Wskazówka: Możesz również przygotować jabłka z ciastem filo w formie tradycyjnego placka, przekładając 8-10 listków smarowanego masłem ciasta filo warstwą jabłek i przykrywając kolejną warstwą z 8-10 listków ciasta. Im więcej listków ciasta filo użyjesz, tym grubsze będą „blaty”.
Z czym podawać jabłka zapiekane w cieście filo?
Ostudzone ciasto filo podawaj posypane cukrem pudrem. Możesz do niego podać gałkę lodów oraz udekorować talerz musem owocowym i listkami mięty lub melisy.
Czy można zrobić ciasto filo w domu?
Można zrobić ciasto filo w domu, ale wówczas deser nie będzie banalnie prosty w przygotowaniu i ekspresowy. Jeżeli chcesz zrobić domowe ciasto filo, to musisz uzbroić się w cierpliwość, bo nie wystarczy wymieszać i wyrobić składników na jednolitą masę, ale także trzeba podzielić ciasto na mniejsze porcje i mocno schłodzić. Schłodzone ciasto wymaga wałkowania i rozciągania. To jeszcze nie koniec pracy – płaty ciasta filo muszą zostać przykryte wilgotną ściereczką, a następnie ułożone jeden na drugim. Pomiędzy płatami ciasta musi znajdować się cienka warstwa skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej.
Dla zainteresowanych samodzielnym przygotowaniem ciasta filo podaję proporcje składników, z których można zrobić porcję ciasta, niezbędną do przygotowania strudli z jabłkami: 400 g mąki pszennej, 330 ml wody o temperaturze ok.50 stopni Celsjusza, 30 ml oliwy z oliwek, 6 g soli.
Czytaj też:
Ekspresowe rogaliki z 2 składników. W roli głównej ciasto francuskieCzytaj też:
Weź dowolne owoce i dwie miski. To ekspresowe ciasto maślankowe zrobisz bez miksera