Ciasto francuskie na dobre zadomowiło się w mojej lodówce. Gdy zużyję jedno, kupuję drugie na wszelki wypadek. A tym wypadkiem może być niezapowiedziana wizyta znajomych czy nagła chętka na coś słodkiego albo wytrawnego. Wtedy raz-dwa przerabiam to ciasto na świeżutki smakołyk. Jednym z bardziej lubianych przez moją rodzinę są ciastka z serkiem mascarpone i truskawkami.
Jak zrobić wgłębienie w cieście francuskim?
Ciasto francuskie składa się z cieniutkich listków, które dają mu niezwykłą kruchość i delikatność. Lepiej jednak ich zbytnio nie zgniatać, by struktura ta była wyraźna po upieczeniu. Dlatego wgłębienie w cieście francuskim robi się tylko jednym sposobem. Otóż na spodnią, pełną wersję ciastka w kształcie np. prostokąta, trzeba nałożyć wierzchnią warstwę ciasta z wykrojonym otworem. Dwóch warstw ciasta nie trzeba dociskać, by się zlepiły. Wystarczy powierzchnię, którą się stykają posmarować białkiem czy rozkłóconym jajkiem. W czasie pieczenia jajko zetnie się, łącząc dwie warstwy ciasta.
Jak zrobić ciastka z mascarpone i truskawkami?
Ciastka francuskie nadziewane serkiem mascarpone i truskawkami to wyjątkowo letni deser. Apetycznie wygląda, pachnie owocami i przyjemnie chrupie. By go przygotować wystarczy uformować ciastka z dwóch warstw, napełnić farszem i upiec.
Przepis: Ciastka z mascarpone i truskawkami
Ciastka francuskie nadziewane serkiem mascarpone i truskawkami
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 375 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 200 g truskawek
- 2 jajka
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki spłatkowanych migdałów
Sposób przygotowania
- Formowanie ciastekCiasto francuskie wyjmij z lodówki 20-30 minut przed formowaniem. Pokrój je na 20 prostokątów takiej samej wielkości. W połowie prostokątów czubkiem noża wykrój spory, jajowaty otwór. Wierzch prostokątów z otworem posmaruj rozkłóconym jajkiem. Każdy taki prostokąt przykryj pełnym prostokątem. Ciastka odwróć, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Nadziewanie i pieczenie ciastekSerek mascarpone wymieszaj z jednym jajkiem, cukrem i cukrem wanilinowym. Nałóż go w otwór każdego ciastka, równomiernie rozprowadź. Na wierzchu ułóż truskawki pokrojone w plasterki. Ciastka piecz ok. 15 minut w 210 stopniach Celsjusza. Przed podaniem ciastka posyp spłatkowanymi migdałami i polej odrobiną miodu.
Wskazówka: Wykrojone z prostokątów kawałki ciasta, również możesz posmarować serkiem, obłożyć truskawkami i upiec.
Inne wersje nadzienia do ciastek francuskich
Ciasteczka z serkiem mascarpone i truskawkami są chrupiące, a jednocześnie przyjemnie wilgotne i aromatyczne. Podobny efekt można osiągnąć, zastępując mascarpone serkiem homogenizowanym lub ugotowanym budyniem. Zamiast truskawek można zaś użyć innych owoców, np. borówek, jagód, kawałków brzoskwiń, śliwek czy gruszek.
Czytaj też:
Prosty przepis na ciasto francuskie z morelami. Wyjątkowy krem sprawia, że smakuje jak z cukierniCzytaj też:
W mig robię pyszne babeczki budyniowe. Wystarczy gotowe ciasto i proste nadzienie