Do deseru z jogurtu dorzucam te ciemne ziarenka. Dzięki temu mój organizm jest w dobrej formie

Do deseru z jogurtu dorzucam te ciemne ziarenka. Dzięki temu mój organizm jest w dobrej formie

Dodano: 
Deser jogurtowy z makiem
Deser jogurtowy z makiem Źródło: Pexels / Daniel Torobekov
Deser jogurtowy jest lekki i przyjemny. Dodanie maku nadaje mu chrupkości i sprawia, ze staje się jeszcze zdrowszy. Robię go w chwilę.

Desery nie cieszą się dobrą sławą. Kojarzą się często z czymś niezdrowym i wizją przybierania na wadze. A gdyby tak zmienić spojrzenie i przygotowując domowe małe co nieco, sięgnąć po cenne produkty? Będzie smacznie, zdrowo i szybko.

Jak zrobić pyszny deser?

Dobry domowy deser nie musi tuczyć. Jego bazą może zostać np. jogurt naturalny, a odpowiednio dobrane dodatki nie przeszkodzą w skomponowaniu lekkiego, choć wciąż słodkiego, posiłku. Tym razem proponuję wsypanie niewielkiej ilości niebieskiego maku.

Drobne ziarenka obfitują w błonnik, więc taka przekąska nasyci nas na dość długi czas. Co więcej, wykazano, że sprzyjają także obniżeniu poziomu tzw. złego cholesterolu oraz dostarczają m.in. żelaza, magnez, witaminy z grupy B czy witaminy E. Mak słynie również z działania uspokajającego. Warto go zatem spożywać częściej niż tylko w słodkim świątecznym wypieku.

Oprócz dwóch już wymienionych składników wrzucę jeszcze banany. Nadadzą deserowi delikatnej słodyczy i wzbogacą kompozycję o sporą ilość potasu, wapnia i kolejnych cennych witamin. Całość zmieszam jeszcze z miodem, by uzyskać przyjemnie słodki finisz.

Przepis: Deser jogurtowy z makiem

Lekki i zdrowy deser na bazie zdrowego nabiału ze smakowitymi dodatkami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 2 małe banany
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki nasion niebieskiego maku
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówBanany obierz, pokrój w plasterki. Jogurt naturalny wymieszaj z makiem oraz miodem.
  2. Składanie deseruW szklance naprzemiennie układaj porcje jogurtu i plasterki banana.

Jak podawać deser jogurtowy z makiem?

Po złożeniu deser jest już gotowy. Nie trzeba go niczym posypywać ani polewać, by cieszył smakiem. Jeśli jednak macie ochotę, wsypcie nieco więcej maku lub dodajcie chrupiącej granoli bez cukru czy posiekanych orzechów. Możecie też udekorować go jeszcze miodem czy syropem owocowym, ale pamiętajcie, że te dodatki będą już znacznie zwiększały kaloryczność kompozycji.

Możliwe modyfikacje domowego deseru jogurtowego

Do przygotowania zdrowej i słodkiej przekąski możecie też wykorzystać inne owoce niż banany. Nic nie stoi na przeszkodzie, by niebieski mak łączyć z rodzynkami lub świeżymi winogronami, jabłkami czy owocami jagodowymi. W takich przepisach najlepiej jest zawsze postawić na sezonowe składniki, które są świeże przyjemne i pełne witamin. Z ich udziałem deser jogurtowy będzie fantastyczny.

Czytaj też:
Miksuję ryż z czekoladą i mam błyskawiczny deser, który smakuje wszystkim
Czytaj też:
Odkryj mój wyjątkowy przepis na deser z chia. Robię wersję tradycyjną i wegańską