Gorące i kwaśne maliny, a do tego zimne i słodkie lody. Nic dziwnego, że to połączenie kradnie serca i że w swoich kartach deserowych ma je wiele restauracji. Lody z gorącymi malinami wyglądają efektownie, smakują obłędnie, a przy tym zrobienie deseru jest dziecinnie proste.
Jak zrobić lody z gorącymi malinami?
Aby przygotować deser, potrzebujesz dobre lody, najlepiej waniliowe oraz świeże maliny. Maliny wystarczy podgrzać w rondelku z odrobiną cukru. W przepisie podajemy łyżeczkę, ale możesz zwiększyć ilość cukru, jeśli wolisz słodsze desery. Lody z gorącymi malinami można zrobić również z mrożonych owoców, wówczas będą potrzebowały nieco więcej czasu, aby się dobrze zagrzać i puścić sok.
Przepis: Lody z gorącymi malinami
Przepyszny deser w kilka chwil.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
Składniki
- 4 gałki lodów waniliowych
- 200 g malin
- 1 łyżeczka cukru
do dekoracji:
- 50 g malin
Sposób przygotowania
- Robienie sosu malinowegoWsyp do rondelka maliny i łyżeczkę cukru. Podgrzewaj kilka minut, aż owoce puszczą sok i zaczną lekko się rozpadać.
- Serwowanie lodówDo pucharków przełóż gorące maliny. Na to połóż gałki lodów i udekoruj świeżymi owocami.
Do deseru możesz wykorzystać również lody śmietankowe, czekoladowe albo malinowe.
Inne warianty lodów z gorącymi owocami
Lody z gorącymi malinami możesz urozmaicać dodatkami. Może to być bita śmietana, polewa czekoladowa, doskonale będą pasowały tu rozkruszone bezy albo herbatniki. Do dekoracji deseru możesz wykorzystać listki świeżej mięty albo melisy. Lody można posypać wiórkami kokosowymi albo tartą gorzką czekoladą. W wersji dla dorosłych do sosu malinowego możesz dodać odrobinę wódki, likieru cytrynowego, likieru amaretto albo rumu.
Na podobnej zasadzie możesz zrobić lody z innymi owocami na ciepło. Świetnie sprawdzą się jagody albo czarne porzeczki. Dobre będą też jabłka, jednak jabłka będą potrzebowały nieco więcej czasu niż delikatne owoce jagodowe. Jeśli chcesz zrobić lody z jabłkami na gorąco, obrane jabłka pokrój w kostkę i praż w rondelku z cukrem, aż puszczą sok i staną się miękkie oraz lekko rozpadające. Do jabłek można dodać odrobinę cynamonu, a do całego deseru wkruszyć herbatniki.
Czytaj też:
Te rewelacyjne lody wymyślili Włosi. Znają się na tym deserze, jak mało kto. Poznaj przepisCzytaj też:
5 sposobów na efektowne podanie lodów. Wybierz najlepszy stosownie do okazji