Idealny biszkopt bez przepisu. Trzy składniki i jedna sekretna zasada
  • Katarzyna ŚwierczyńskaAutor:Katarzyna Świerczyńska

Idealny biszkopt bez przepisu. Trzy składniki i jedna sekretna zasada

Dodano: 
Biszkopt
Biszkopt Źródło:Shutterstock / Ahanov Michael
Dla wielu osób pieczenie biszkoptu to prawdziwa udręka. My podpowiadamy: aby upiec idealny biszkopt, nie potrzeba szczegółowego przepisu. Wystarczy znać sekretną zasadę.

Aby zrobić biszkopt bez przepisu, potrzebujesz tylko trzy składniki: jajka, cukier i mąkę. O proporcjach decydujesz ty, dlatego nie potrzeba tu tradycyjnego przepisu. A wszystko zależy od wagi jajek.

Jak zrobić idealny biszkopt bez przepisu?

To sposób na biszkopt, który od lat robi furorę w mediach społecznościowych, gdzie gotujący influencerzy chwalą się idealnie wypieczonymi biszkoptami. Doskonale znają go cukiernicy. Aby skorzystać z tego banalnie prostego patentu, potrzebna będzie waga kuchenna (najtańsze wagi to wydatek rzędu 30 zł).

A sekretna zasada? Potrzebujesz tyle mąki i cukru, ile ważą jajka. Przykładowo: 250 g jajek, 250 g cukru pudru i 250 g mąki tortowej. Ważne: jajka należy ważyć już po rozbiciu, bez skorupek. Wielkość jaj (M albo L) nie ma tu żadnego znaczenia, kluczowa jest tylko ich waga.

Dalej wszystko jest równie proste:

  • całe jajka ubijaj mikserem, aż staną się jasne, puszyste i sztywne, może to chwilę potrwać i nie skracaj tego etapu,
  • do ubitych jajek dodaj cukier i dalej ubijaj wszystko razem,
  • na koniec dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj całość (możesz użyć trzepaczki).

Masę należy przelać do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą tortownicy. Należy piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza do suchego patyczka. Nie podajemy szczegółowego czasu, ponieważ będzie on różny w zależności od wielkości ciasta. Można przyjąć, że biszkopt zrobiony z sześciu jaj będzie się piekł ok. 45-50 minut. Biszkopt warto jednak obserwować i po ok. 30-40 minutach sprawdzić patyczkiem.

Biszkopt po upieczeniu należy dobrze ostudzić i dopiero wówczas go kroić na blaty do tortu (można użyć do tego nitki, albo długiego noża). Generalnie warto przyjąć zasadę, że jeśli planujesz zrobić tort, biszkopt upiecz sobie dzień wcześniej.

Czytaj też:
Domowe ciasto red velvet. Przepis na amerykański przebój krok po kroku
Czytaj też:
Malinowa chmurka zachwyca smakiem i wyglądem! Przepis na wyjątkowe ciasto

Źródło: smaki.pl