Jajko w koszulce: jak zrobić jajka poszetowe?

Jajko w koszulce: jak zrobić jajka poszetowe?

Dodano: 
Jajko w koszulce
Jajko w koszulce / Źródło: Shutterstock
Jajko w koszulce gotuje się bez skorupki. Jak zrobić jajko poszetowe i czy jest to bardzo trudne?

Jajko w koszulce to inaczej jajko poszetowe (z fr. jajko poche, czyli kieszonka). W dawnych książkach kucharskich było nazywane także jajkiem zgubionym. To wspaniały pomysł na pyszne i niebanalne śniadanie bądź też doskonały dodatek do zup czy sałatek.

Jak zrobić jajko w koszulce?

Jajko w koszulce gotuje się na wodzie bez skorupki. W ten sposób na zewnątrz ścina się białko, a żółtko pozostaje płynne. Ugotowane jajko jest niezwykle delikatne i świetnie komponuje się z różnymi dodatkami.

Wydaje się, że przygotowanie jajka w koszulce jest skomplikowane, a tymczasem jest dokładnie odwrotnie. Warto jednak wiedzieć, jak to zrobić w sposób właściwy.

Czytaj też:
5 prostych sposobów na sprawdzenie, czy jajko jest świeże

Przygotowanie:

Do 1 litra wody dodajemy 2 łyżki octu lub soku z cytryny. Zagotowujemy wodę. W międzyczasie wbijamy jajko do miseczki. Gdy woda zaczyna się gotować, mieszamy ją łyżką, by na powierzchni utworzył się wir. Wlewamy jajko i gotujemy 3 minuty. Wyjmujemy, odsączamy z wody. Podajemy z wybranymi dodatkami.

Jak podawać jajko w koszulce?

Jajko w koszulce można również przygotować na... wytrawnym winie. Wtedy nabierze wyrazistego smaku. Wystarczy je zagotować w winie z dodatkiem octu, by cieszyć się tym niecodziennym przysmakiem.

Jajko poszetowe można także przygotować na... głębokim tłuszczu. Gotujemy je wtedy w oleju. Takie jajko zachowuje swój delikatny smak, trzeba je tylko dokładnie odsączyć z tłuszczu.

Z czym podawać jajko w koszulce?

Jajko w koszulce świetnie smakuje z solą i pieprzem. Tradycyjnie podaje się je na pieczywie, np. świeżym chlebie. Można dodać do niego szczypiorek, plaster szynki lub sos holenderski – wtedy otrzymamy niezwykle popularne jajka po benedyktyńsku.

Jajko w koszulce świetnie smakuje również z boczkiem. Jeśli chcemy zaskoczyć bliskich, możemy przygotować chipsy z boczku. Jak je zrobić? Wystarczy pokroić boczek na cienkie plastry, wyłożyć na blaszkę i przykryć papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Gorące plastry boczku będą idealnie komponowały się z delikatnym jajkiem w koszulce.

Czytaj też:
Jajko wielkanocne: co symbolizuje? 3 przepisy na wielkanocne jaja

-

Czytaj także