-
Porady
Jak wyhodować idealny szczypior na parapecie? Wiele osób popełnia jeden błąd
Pędzenie cebuli na szczypior to prosty sposób, aby mieć zawsze pod ręką świeży i aromatyczny szczypiorek. W jaki sposób uzyskać ładny, soczysty szczypiorek? -
Porady
Nie przegap sezonu na forsycję. To najlepsze źródło rutyny
Nie bez powodu forsycja nazywana jest „naturalnym rutinoscorbinem”. Żółte kwiaty forsycji są jadalne i bardzo zdrowe. -
Newsy
Lidl rozdaje orzechy i migdały za grosze. Warto zrobić zapas
Orzechy w Lidlu od poniedziałku 11 marca będzie można kupić w atrakcyjnej promocji. Co trzecia paczka będzie kosztowała 1 grosz. -
Smaki świataWielkanoc
Jest najdroższą przyprawą świata. Nadaje potrawom piękną barwę, niezwykły smak i aromat
Chcesz dodać potrawie słonecznej barwy, zaostrzyć jej smak i podkreślić aromat? Wsyp do niej szczyptę szafranu. Ta najdroższa przyprawa świata naprawdę potrafi zdziałać cuda. -
Newsy
Groźna toksyna w napoju z Lidla. Produkt jest wycofywany ze sklepów
W jednym z napojów sprzedawanych w sieci Lidl wykryto przekroczone normy patuliny. To groźna dla człowieka toksyna. Główny Inspektor Sanitarny wydał komunikat w tej sprawie. -
Porady
Czy warto jeść makrelę wędzoną? Niektórzy będą rozczarowani
Ryby wędzone są łatwiej dostępne niż świeże i o wiele dłużej można je przechowywać. Czy jednak pospolita makrela wędzona rzeczywiście jest taka zdrowa, jak większość osób myśli? -
Porady
-
Porady
Zamiast łykać witaminy, dodaj do potraw ten pospolity chwast. Jak wykorzystać gwiazdnicę?
Gwiazdnica rośnie nawet na osiedlowych trawnikach i traktowana jest jak zwykły chwast. Mało kto wie, że to cenne zioło i smaczny dodatek do potraw. -
NewsyPorady
Czy bać się azotynu sodu? Sprawdź, gdzie znajdziemy konserwant E250 i na co należy uważać
O azotynie sodu zrobiło się ostatnio głośno, po tym, jak doszło do śmiertelnego zatrucia w wyniku spożycia galarety. Zawierała ona duże ilości tego konserwantu. Czy więc trzeba się obawiać azotynu sodu? -
Newsy
W Biedronce olej w cenach sprzed inflacji. Kup na zapas, szybko się nie zepsuje
Tym razem do Biedronki warto się wybrać po olej. Nawet jeśli nie zużywasz dużych ilości tego tłuszczu, to warto zrobić sobie mały zapas. Tak doskonała okazja na jego zakup, może się szybko nie powtórzyć. -
Porady
-
Smaki świata
Trzy zaskakujące fakty o kuchni włoskiej. Chodzi o pizzę pepperoni i makaron z kurczakiem
Żaden Włoch nie zje makaronu z kurczakiem, a we włoskiej restauracji lepiej nie zamawiać pizzy pepperoni. Mieszkający w Polsce Włoch opowiedział o trzech faktach dotyczących kuchni włoskiej, które dla Polaka mogą być dużym zaskoczeniem. -
PoradySłodkie
-
Porady
-
Porady
Jak sprawdzić, czy mrożonka była dobrze przechowywana? Test potrząsania nie jest miarodajny
Potrząsasz mrożonkami, aby upewnić się, że nie były wcześniej rozmrożone? Okazuje się, że ta metoda wcale nie jest skuteczna. -
Porady
Domowy chrzan krok po kroku. Jak łatwo zetrzeć chrzan?
Nic nie zastąpi domowego chrzanu – to niezaprzeczalne. Jedyny minus to samo tarcie korzenia chrzanu. Ta czynność może wywołać prawdziwy potok łez, ale są sposoby, żeby tego uniknąć. -
Porady
-
Porady
Jak usunąć brzydki zapach z lodówki? Sposoby są banalnie proste
Twoja lodówka brzydko pachnie? Są proste, domowe sposoby, aby brzydki zapach z lodówki usunąć. Nie potrzebujesz żadnej kupnej chemii, a niezbędne produkty na pewno masz w szafkach. -
Newsy
Mięso w Biedronce kupisz nawet za pół ceny. Warto zrobić zapasy szynki i mięsa mielonego na święta
Jeśli szukacie mięs w dobrej cenie, wybierzcie się do Biedronki. Szynkę i mięso mielone można tam kupić praktycznie za pół ceny. Będzie jak znalazł na obiad, można też zrobić zapas na Wielkanoc. -
Porady
-
Porady
Co zrobić ze zbrylonym cukrem? Weź słoik, kawałek chleba i patrz!
Zbrylony cukier, choć nadaje się do jedzenia, nie wygląda apetycznie i nie nadaje się, aby użyć go np. do zrobienia ciasta. Jest jednak prosty sposób, aby cukier stał się znowu sypki.