Kup, gdy tylko spotkasz ją w sklepie. Ta ryba jest tańsza i zdrowsza od innych

Kup, gdy tylko spotkasz ją w sklepie. Ta ryba jest tańsza i zdrowsza od innych

Dodano: 
Łosoś pacyficzny
Łosoś pacyficzny Źródło: Shutterstock / tabogda
Ceny ryb znacznie przewyższają ceny mięs. Na szczęście czasami można trafić na promocję lub po prostu tańszy gatunek. Dziś właśnie o takiej rybie, która niedawno pojawiła się w sprzedaży. Jest smaczna, zdrowa, a kosztuje niewiele.

Przeciętna cena ryb w polskich sklepach wynosi ok. 50 złotych. Są oczywiście i droższe, ale można też spotkać tańsze. Jedną z nich jest kuzynka łososia atlantyckiego, czyli łosoś pacyficzny zwany dzikim. Teraz w Lidlu możecie go kupić w cenie 2,99 zł za 100 g. Warto więc skorzystać z okazji, bo ryba ta jest smaczna i ma mnóstwo zalet.

Wartość odżywcza łososia pacyficznego

Łosoś pacyficzny, zwany też dzikim to ryba o wysokiej wartości odżywczej. Przede wszystkim zawiera cenne, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na pracę serca i mózgu. Ryba ta jest też bogata w pełnowartościowe, łatwo przyswajalne białko. Dostarcza także witamin A, E, D i z grupy B oraz soli mineralnych: fosforu, potasu, magnezu i selenu.

Czym się różni łosoś pacyficzny od atlantyckiego?

Choć na pierwszy rzut oka łosoś pacyficzny i atlantycki wyglądają podobnie, to jednak znacznie się różnią. Łosoś atlantycki jest zazwyczaj rybą hodowlaną, podczas gdy pacyficzny, to ryba dzika. Atlantycki ma pomarańczowo-różowe, tłuste mięso o delikatnym smaku. Mięso łososia pacyficznego jest ciemniejsze, różowe, bardziej zwarte. Zawiera mniej tłuszczu, za to o wyższej wartości odżywczej niż w przypadku ryby hodowlanej. Łosoś pacyficzny jest też intensywniejszy w smaku.

Jak przyrządzić łososia pacyficznego?

Łosoś pacyficzny jest dosyć chudą rybą, dlatego trzeba uważać, by go nie przesuszyć. Jego obróbka termiczna nie powinna być więc zbyt długa. Rybę tę można:

  • piec np. w folii z cytryną, koperkiem, oliwą; ok. 15–20 minut w 180°C;
  • krótko grillować;
  • gotować na parze, np. z dodatkiem warzyw;
  • dusić w sosie np. koperkowym, cytrynowym.

Tak przygotowana będzie smaczna, lekkostrawna i pełnowartościowa.

Czytaj też:
To jedna z najtańszych ryb w polskich sklepach. Morska, smaczna i bardzo wartościowa
Czytaj też:
W 10 minut robię pastę rybną jak u mamy. Rodzina wybiera ją zamiast wędlin

Źródło: smaki.pl