Borówka amerykańska to owoc idealny na desery i inne dania. Poznaj jej zastosowania w kuchni

Borówka amerykańska to owoc idealny na desery i inne dania. Poznaj jej zastosowania w kuchni

Dodano: 
Borówka amerykańska
Borówka amerykańska Źródło: Pixabay / LC-click
Borówka amerykańska to jeden z bardziej popularnych owoców jagodowych. W przeciwieństwie do leśnych jagód jest dostępna w sklepach przez cały rok. Borówka amerykańska może być dodawana nie tylko do wypieków i innych deserów. Sprawdź, jakie zastosowanie w kuchni ma borówka amerykańska.

Owoce borówki amerykańskiej to skarbnica cennych związków odżywczych. Niepozorne jagody zawierają m.in. witaminy, składniki mineralne i silne antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia się organizmu. Choć borówka amerykańska bywa kojarzona przede wszystkim z wypiekami, to jej smak idealnie komponuje się także ze smakiem mięsa, warzyw i serów.

Zastosowanie borówki amerykańskiej w kuchni

Borówka amerykańska (borówka wysoka, jagoda amerykańska) pochodzi z Ameryki Północnej. Jej fioletowe owoce są większe niż u występującej m.in. w Polsce leśnej jagody i bardziej odporne na uszkodzenia, co sprawia, że dłużej zachowują świeżość.

Jagoda amerykańska znajduje bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jej wyjątkowy smak i wysokie wartości odżywcze sprawiają, że warto włączyć ten owoc do swojej diety. Borówka amerykańska może być spożywana na surowo, mrożona, suszona oraz gotowana. Słodkie owoce doskonale nadają się także na przetwory – można z nich zrobić domowy sok, syrop, dżem oraz konfiturę z borówki amerykańskiej.

Borówki amerykańskie można dodawać do potraw serwowanych na śniadanie, obiad oraz kolację. Te owoce świetnie sprawdzą się również jako zdrowa przekąska na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Potrawy na śniadanie z borówką amerykańską

Z dodatkiem borówki amerykańskiej można przygotować pyszne placki, racuchy oraz naleśniki. Co ważne – borówka amerykańska stanowi nie tylko dodatek do potraw, ale także ich składnik – dodana do ciasta np. na racuchy, sprawi, że zyskają one oryginalny smak. Do polania racuchów i naleśników można przygotować mus z borówki amerykańskiej lub aromatyczny „sos” – wystarczy rozgnieść owoce, dodać nieco cukru i podgrzewać do momentu, aż puszczą sok.

Borówkę amerykańską można również dodać do owsianki, jogurtu z muesli lub granolą, ulubionego twarożku, skyru oraz owocowego, owocowo-warzywnego i mlecznego koktajlu. Smak borówki amerykańskiej doskonale komponuje się ze smakiem innych owoców jagodowych np. truskawek, malin i poziomek oraz warzyw np. buraków, selera naciowego, marchewki i korzenia pietruszki.

Idealne na śniadanie są także domowe maślane bułeczki z borówką amerykańską i drożdżówki nadziewane borówkami.

Propozycje dań obiadowych z borówką amerykańską

Do jakich dań obiadowych można dodać borówkę amerykańską? Tutaj można wymienić wspomniane już wcześniej naleśniki, racuchy i inne placki, które często podawane są nie tylko na śniadanie, ale także na obiad. Klasyką polskiej kuchni są ponadto pierogi i kluski ziemniaczane z borówkami podawane na słodko.

Z borówki amerykańskiej można ugotować również pyszną zupę borówkową z makaronem. Doskonałą propozycją na lekki i orzeźwiający letni obiad jest chłodnik z borówki amerykańskiej z dodatkiem świeżych liści mięty lub makaron z białym serem i borówkami.

Borówka amerykańska to owoc, który może być również dodawany do dań mięsnych. Jej smak doskonale komponuje się ze smakiem drobiu. Wyśmienicie smakuje np. pieczona pierś z kaczki lub kurczaka z sosem borówkowym.

Co na kolację z borówką amerykańską?

Borówki amerykańskie pasują również do potraw serwowanych na kolację. Można dodawać je np. do sałatek. Pyszne sałatki z borówką amerykańską to m.in. sałatka z borówkami, pieczonym kurczakiem, serem feta i orzechami lub sałatka z borówkami, szpinakiem i mozzarellą. Polecamy również sałatkę z awokado, gruszką, arbuzem i borówkami.

Ciasta i desery z borówkami amerykańskimi

Lista pysznych ciast i deserów z borówkami jest bardzo długa. Znajdują się na niej zarówno polskie specjały np. strucla drożdżowa z borówkami, ciasto ucierane z borówkami, ciasto sypane z borówkami, biszkopt z borówkami, sernik z borówkami, ciasto jogurtowe z borówkami, jak i np. beza Pawłowa z kremem mascarpone i borówkami, Creme Brulee z borówkami, tarta z borówkami i muffinki z borówkami.

Z dodatkiem słodkich borówek można również przygotować budyń np. z kaszy jaglanej, domowy kisiel, galaretkę, lody i wiele innych deserów.

Przetwory z borówek amerykańskich

Borówka amerykańska nadaje się do różnych przetworów. Można z niej przygotować soki, kompoty, dżemy, konfitury oraz słodkie syropy. Aby zachować wszystkie wartości odżywcze borówki amerykańskiej, możemy świeże owoce zamrozić.

Ciekawostki o borówce amerykańskiej

Borówka amerykańska to wyjątkowy owoc, który wpływa na zdrowie naszych oczu, zapobiegając rozwojowi chorób narządu wzroku i wspomagając ich leczenie. Jej spożywanie polecane jest m.in. dla osób, które narażone są na uszkodzenia siatkówki oraz cierpią na zwyrodnienie plamki żółtej.

Borówka amerykańska w pozytywny sposób wpływa także na nerki, wątrobę, mózg i serce. Co więcej, zawarte w owocach antyoksydanty pomagają zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworów oraz spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Czytaj też:
Zdrowe kanapki na słodko? To jest możliwe, a dzieci kochają chleb z tymi dodatkami
Czytaj też:
Omlet z płatkami owsianymi to śniadaniowy ideał. Masz po nim energię, aż do południa