Pojawiają się późną jesienią, a sezon na nie trwa, jeśli nie ma przymrozków, nawet do grudnia. Mowa o opieńkach. To grzyby, które uwielbiam zbierać: rosną w wielkich skupiskach, dlatego, jeśli już je znajdziesz, szybko zapełnisz koszyk. Opieńki można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, ale ja co roku obowiązkowo przerabiam część tych grzybów na aromatyczny proszek.
Jakie opieńki najlepiej zbierać?
To grzyby blaszkowe, dlatego od razu ważna uwaga: początkujący grzybiarze powinni ostrożnie po nie sięgać (na pierwsze zbiory opieńków warto wybrać się z kimś, kto zbiera i zna te grzyby). W Polsce występuje pięć gatunków opieńki. Najpopularniejsze i najczęściej występujące z nich to opieńka miodowa (Armillaria mellea) oraz opieńka ciemna (Armillaria ostoyae). W starych atlasach grzybów można spotkać się z jednym określeniem na każde z nich, często mylą je też sami grzybiarze. Nie ma to wielkiego znaczenia, ponieważ oba gatunki są jadalne i zarówno opieńka ciemna jak i opieńka miodowa doskonale nadają się do wykorzystania w kuchni oraz zrobienia grzybowego proszku (o tym jak go zrobić – czytaj niżej).
Czy opieńki są zdrowe?
Opieńki to grzyby, które nie tylko świetnie smakują, ale mogą być też wartościowym dodatkiem i bazą potraw. Są niskokaloryczne, lekkostrawne i bogate w białko roślinne, dlatego stanowią dobre uzupełnienie diety osób ograniczających mięso. Zawierają witaminy z grupy B (szczególnie B2 i B3), wspomagające układ nerwowy, sprawność mózgu orazprzemianę materii, a także minerały takie jak potas, fosfor, żelazo i cynk. Dzięki temu opieńki pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia, wspierają odporność oraz korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie.
W opieńkach znajdziemy również przeciwutleniacze, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i opóźniają procesy starzenia. Działają też delikatnie przeciwzapalnie i wspomagają organizm w walce z drobnoustrojami.
Jak zrobić proszek z opieniek?
Przygotowanie grzybowego proszku z opieniek jest bardzo proste: wystarczy grzyby wysuszyć i zmielić lub rozetrzeć na proszek. Taki grzybowy pył jest idealnym dodatkiem do potraw: podkręca ich smak, a dodany w większych ilościach, sprawia, że są wyraziste i zarazem delikatnie kremowe. Proszek z opieniek można dodawać do zup, sosów, mięs, pasztetów, farszów czy zapiekanek.
Ważne: grzybowy proszek należy przechowywać w szczelnym pojemniku, aby nie zawilgotniał. Do pojemnika warto włożyć 2-3 liście laurowe, które wzmocnią aromat grzybów i zadziałają jak naturalny odstraszacz na mole spożywcze.
Czytaj też:
Żadne boczniaki. Najlepsze bezmięsne flaczki robię z popularnych leśnych grzybówCzytaj też:
Najlepszy sos grzybowy robiła moja babcia. Sekret to jeden dodatek
