Nie masz czasu na przetwory? Tak zachowasz smak lata na długie miesiące

Nie masz czasu na przetwory? Tak zachowasz smak lata na długie miesiące

Dodano: 
Mrożone owoce
Mrożone owoce Źródło: Shutterstock / Ahanov Michael
Zachowanie smaków lata na zimę pomagają tradycyjne przetwory. Ale nie każdy lubi i umie je robić. Jest dużo łatwiejszy i szybszy sposób.

Mowa o mrożeniu owoców. To jeden z najlepszych sposobów na przechowywanie: pozwala zachować aromat, smak i większość cennych składników zawartych w owocach. Aby w pełni cieszyć się ich smakiem, podpowiadamy jak mrozić owoce.

Jak prawidłowo mrozić owoce?

Mrożenie to doskonała metoda, aby przechować sezonowe owoce i cieszyć się ich smakiem cały rok. Owoce trzeba przed mrożeniem umyć i dobrze osuszyć (to ważne, aby się nie sklejały). Większe owoce, takie jak np. śliwki, morele czy jabłka możesz pokroić na mniejsze kawałki. Owoce z pestkami warto wypestkować. Jeśli zależy ci, aby mrożonka była sypka i owoce niepoklejone, to oprócz odpowiedniego wysuszenia ich po umyciu, można zastosować jeszcze jeden trik: rozłóż owoce na tackach, zamroź i dopiero wówczas przełóż do pojemników lub woreczków strunowych. Z woreczków warto przed zamknięciem usunąć nadmiar powietrza.'

Woreczki i pojemniki z mrożonkami, niezależnie od tego, co w nie włożysz, zawsze warto opisać. Umieść informację o rodzaju produktu, ale przede wszystkim o dacie mrożenia. To pozwoli ci kontrolować, jak długo takie produkty mogą leżeć w zamrażarce.

Mrożone owoce można przechowywać od 6 do 12 miesięcy. A to oznacza, że możesz się cieszyć letnimi smakami aż do kolejnego sezonu.

Jakie owoce można mrozić?

Do mrożenia doskonale nadają się wszystkie owoce jagodowe, np. truskawki, jagody czy maliny, ale też takie owoce jak morele, jabłka, śliwki czy np. aronia. Takie owoce można potem wykorzystywać do deserów, koktajli, domowych kompotów czy do ciast.

W wielu poradnikach znajdziesz informację, że nie powinno się mrozić niektórych owoców. Na liście są np. arbuzy. Czy rzeczywiście nie można ich mrozić? My tu odpowiemy: to zależy. Po rozmrożeniu, owoce z dużą zawartością wody, stracą swoją konsystencję i nie będą wyglądały apetycznie. Ale mrożone arbuzy możesz wykorzystać do zrobienia zdrowych i lekkich sorbetów albo owocowych koktajli.

Czytaj też:
Ten malinowy sernik bez pieczenia to hit lata! Zrób go, zanim sezon się skończy
Czytaj też:
Te pyszne ciasteczka robię z samych zdrowych składników. Płatki owsiane to ich podstawa

Źródło: smaki.pl