Lubię mieć ciasteczka w swoich zapasach, bo gdy najdzie ochota na słodkie, można je wyjąć i schrupać. Zwracam jednak uwagę na to, by ta słodka przekąska była nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Dlatego najczęściej robię ciasteczka z płatków owsianych. Te dzisiejsze są wyjątkowo zdrowe, bo zawierają jeszcze trzy cenne składniki.
Jakie płatki owsiane wybrać na ciasteczka?
Płatki owsiane są dostępne w dwóch wersjach: zwykłej (sprzedawane też pod nazwą „górskie”) i błyskawicznej. Pierwsze to tak naprawdę jedynie zgniecione ziarno owsa, drugie są nieco bardziej przetworzone. Zwykłe płatki są większe, grubsze, a po ugotowaniu, twardsze. Charakteryzują się jednak wyższą wartością odżywczą. Zawierają bowiem więcej błonnika i witamin z grupy B. Płatki błyskawiczne są delikatniejsze i wymagają krótszej obróbki termicznej.
Do ciasteczek można wybrać obie wersje płatków, w zależności od tego, na jakich walorach nam zależy. Jedne i drugie płatki możemy też wcześniej zblendować, by ich struktura była mniej wyczuwalna.
Jak zrobić superzdrowe ciasteczka owsiane?
Ciasteczka owsiane mają wysoką wartość odżywczą, a te moje są nadzwyczaj zdrowe. To dlatego, że oprócz płatków owsianych zawierają też inne, cenne składniki. Są to: starta marchewka, pestki dyni i siemię lniane. Do ciasta dodaję również jajko, które ma zespolić składniki, a także trochę mąki pełnoziarnistej, brązowego cukru i oleju kokosowego. Takie ciasteczka serwuję rodzinie bez wyrzutów sumienia, bo wiem, że podaję im co najlepsze.
Przepis: Ciasteczka owsiane z marchewką
Superzdrowe ciasteczka owsiane z dodatkiem marchewki, pestek dyni i siemienia lnianego
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 75 w każdej porcji
Składniki
- 2 marchewki
- 1 szklanka płatków owsianych
- ½ szklanki mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej
- ¼ szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 2-3 łyżki pestek dyni
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMarchewkę obierz, zetrzyj na średnich oczkach. Wymieszaj ją z jajkiem, olejem i cukrem. W drugiej misce wymieszaj suche składniki. Potem do mokrych składników dodaj suche i całość krótko wymieszaj.
- Formowanie i pieczenieBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką kładź na nią porcje ciasta, lekko je spłaszczaj. Ciasteczka piecz 15-18 minut w 190 stopniach Celsjusza. Wystudź na kratce.
Co jeszcze warto dodać do ciasteczek owsianych?
Do ciasta na ciasteczka owsiane możecie też dorzucić inne wartościowe składniki. Z pewnością dobrze będą tu pasować: pestki słonecznika, suszone owoce, mak, wiórki kokosowe, siekane orzechy czy czekolada deserowa.
Czytaj też:
Te orzeźwiające ciasteczka zrobisz w pół godziny. Jeden dodatek sprawia, że smakują wyjątkowoCzytaj też:
Te ciastka robię w 30 minut. Są tak dobre, że cukiernię omijam szerokim łukiem