Może trudno w to uwierzyć, ale kanapki czasem potrafią zaskoczyć smakiem. Zwłaszcza jeśli nie zrobi się ich w standardowy sposób. Dziś pokażę wam, jak robię lekkie, ale sycące kanapki z trzech składników. W sumie to bardzo proste, ale liczy się pomysł. Takie kanapeczki możecie oczywiście urozmaicić różnymi dodatkami, a będą jeszcze smaczniejsze.
Kanapki z twarożkiem – wybierz najlepsze składniki
Kanapki z twarożkiem są o wiele ciekawsze w smaku, niż te z szynką czy żółtym serem. Nie tylko za sprawą samego twarożku, ale też wielu dodatków, które do niego pasują. A z czego zrobić najlepsze kanapki z twarożkiem? Za ich podstawę warto wybrać pieczywo pełnoziarniste. Dostarczy ono nie tylko węglowodanów złożonych, ale też cennego błonnika, witamin i soli mineralnych. Może to być pokrojony w kromki chleb czy przekrojona na pół bułka. Jeśli zaś chodzi o twarożek, to tu wybór jest naprawdę duży. Można sięgnąć po twarożek kanapkowy, ser ricotta, serek homogenizowany bez dodatków, twaróg z wiaderka czy twaróg typu klinek. Każdy z nich dostarczy białka, wapnia, fosforu i witamin. Wierzch kanapek najlepiej zwieńczyć warzywami. Dodadzą one kanapkom smaku i chrupkości, a także wzbogacą je w witaminy i błonnik. Ja zazwyczaj wybieram pomidory lub pomidorki, bo doskonale harmonizują z twarożkiem.
Jak zrobić apetyczne kanapki z twarożkiem?
W robieniu kanapek z twarożkiem nie ma nic trudnego. Tu tak naprawdę liczy się pomysł i odpowiednie zestawienie składników. Ja zwykle smaruję kromki chleba lub bułki twarożkiem kanapkowym i obkładam przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Całość oprószam solą i pieprzem, czasem też posypują posiekanymi, świeżymi ziołami, np. bazylią, natką pietruszki.
Czym jeszcze można wzbogacić smak kanapek z twarożkiem?
Smak kanapek z twarożkiem i pomidorkami można wzbogacić na wiele sposobów. Po pierwsze twarożek warto doprawić np. zmiażdżonym ząbkiem czosnku, świeżymi lub suszonymi ziołami, a także rozmaitymi przyprawami, np. zmielonym kminkiem, pieprzem ziołowym czy odrobiną curry. Pomidorki można też skropić oliwą z oliwek, którą warto wymieszać z odrobiną octu balsamicznego.
Czytaj też:
Biorę zielone warzywa i smażę je z jajkami. To najlepsze śniadanie, jakie robię nie tylko w sezonie letnimCzytaj też:
Rano blenduję 4 składniki i robię pożywne smoothie. To najszybsze letnie śniadanie, jakie znam