Czy szparagi można mrozić? Niemcy mają na to swój sposób

Czy szparagi można mrozić? Niemcy mają na to swój sposób

Dodano: 
Obieranie szparagów
Obieranie szparagów Źródło:Pixabay / Couleur
Mrożenie szparagów to prosty sposób na zachowanie sezonowego przysmaku na kolejne miesiące. Ekspert z Niemiec zdradził, jak zrobić to dobrze.

Ze szparagów warto korzystać w sezonie, ale jeśli lubisz szparagi, jest sposób, aby zachować je na dłużej. O mrożenie szparagów „Berliner Kurier” zapytał Simona Schumachera z Południowoniemieckiego Stowarzyszenia Producentów Szparagów i Truskawek. Niemcy słyną ze szparagowych upraw i uchodzą za ekspertów w tej dziedzinie.

Jak zamrozić szparagi?

Szparagi można mrozić. Jak podpowiada Simon Schumacher, nie trzeba ich jednak wcześniej ani gotować, ani blanszować. – Białe szparagi wystarczy obrać. Należy również usunąć zdrewniałe końcówki – mówi. Tak przygotowane surowe szaragi wystarczy umieścić w torebce do zamrażania i szczelnie ją zamknąć wypuszczając jak najwięcej powietrza. Idealnie, jeśli możesz je zamknąć próżniowo.

Jeszcze prostsze będzie mrożenie zielonych szparagów. Tych nie trzeba obierać, wystarczy jedynie odłamać zdrewniałe końcówki.

Zamrożone szparagi należy gotować tak, jak te świeże. Można z nich zrobić przepyszną zupę szparagową (zarówno z białych, jak i z zielonych szparagów) albo szparagowe zapiekanki czy tarty. Simon Schumacher zdradził, że jego urodziny przypadają już po sezonie szparagowym, a ponieważ nie wyobraża sobie przyjęcia bez dań z ulubionych szparagów, każdego roku sam także je mrozi.

Mrożone szparagi można przechowywać 8-12 miesięcy.

Mrożenie szparagów – kiedy to robić?

Ekspert cytowany przez niemiecki serwis zwraca uwagę, że najlepiej mrozić szparagi po święcie Zesłania Ducha Świętego (przypada w tym roku 19 maja). Wtedy są one najtańsze. Można wówczas zrobić zapas i nie wydać na świeże szparagi fortuny. Sezon na szparagi tradycyjnie kończy się 24 czerwca, czyli nieco później, ale jak przypomina Schumacher, wówczas cena szparagów ponownie nieco rośnie.

Czytaj też:
„Polskie szparagi” możesz mieć zupełnie za darmo. Pędy tej dzikiej rośliny smakują rewelacyjnie
Czytaj też:
Owijam szparagi ciastem francuskim i piekę. Po 15 minutach mam przekąskę jak z restauracji


Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl, Berliner Kurier