Taki grill jest groźny dla zdrowia. Specjaliści ostrzegają i radzą, jak bezpiecznie grillować

Taki grill jest groźny dla zdrowia. Specjaliści ostrzegają i radzą, jak bezpiecznie grillować

Dodano: 
Grillowanie
Grillowanie Źródło:Shutterstock / Dusan Petkovic
Czyszczenie grilla powinno być rutyną i nie chodzi jedynie o zwykłą higienę i porządek. Przygotowanie potraw na ruszcie z resztkami tłuszczu i czarnego osadu jest szkodliwe dla zdrowia.

Na konieczność czyszczenia grilla zwraca uwagę w swoim poradniku Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Rada, którą zalecają eksperci, jest bardzo prosta: „Czyść grill regularnie. Przed każdym użyciem, usuń spalony tłuszcz, który osadza się podczas grillowania. Są to polimery kwasów tłuszczowych, które są bardzo szkodliwe dla zdrowia”.

Jak wyczyścić grilla?

Ruszt najlepiej jest czyścić na bieżąco, zaraz po grillowaniu, kiedy tylko nieco ostygnie. Nie ma nic gorszego, niż szorowanie zaschniętego tłuszczu. Jeśli grillujesz często, warto zaopatrzyć się akcesoria do czyszczenia grilla, to między innymi specjalna szczotka, która pomoże ściągnąć z kratki resztki zapieczonego tłuszczu.

W sklepach są dostępne preparaty do usuwania silnych zabrudzeń z grilla czy piekarnika, jednak czyszczony regularnie grill nie będzie wymagał mocnej chemii. Do czyszczenia grilla doskonale sprawdzi się soda oczyszczona. Można z sody i odrobiny octu lub soku z cytryny zrobić gęstą pastę, która świetnie poradzi sobie z zabrudzeniami. Jeśli masz do czynienia z zaschniętym brudem, spróbuj na gąbkę nanieść sporą ilość soli i wyszorować nią ruszt.

Jak bezpiecznie grillować?

Eksperci Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej podpowiadają, aby nie kłaść mięsa czy warzyw bezpośrednio na ruszt, a używać specjalnych tacek (najlepiej wykonanych ze stali szlachetnej lub żeliwnych). „Tacki zapobiegną skapywaniu tłuszczu z grillowanego mięsa do żaru i ograniczą powstawanie dymu zawierającego szkodliwe dla zdrowia związki (m.in. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne – WWA, uznane za substancje rakotwórcze)” – czytamy.

Równie ważne jest, aby na sprzęcie węglowym grillować w momencie, kiedy zniknie ogień, a pozostanie żar. Nie należy także polewać żadnymi podpałkami węgla w momencie, kiedy na ruszcie jest jedzenie.

Czytaj też:
Najlepsze marynaty do karkówki na grilla: przepisy na pikantny, łagodny i ziołowy smak
Czytaj też:
Tymi szaszłykami zawsze otwieramy sezon grillowy. Są proste, a takie pyszne

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl, NCEZ