Mój sposób na chrupiące pieczywo na śniadanie. Dzięki temu nigdy się nie marnuje

Mój sposób na chrupiące pieczywo na śniadanie. Dzięki temu nigdy się nie marnuje

Dodano: 
Krojenie chleba
Krojenie chleba Źródło: Shutterstock / Master1305
Zostało ci pieczywo po weekendzie? Z pewnością nie jest już pierwszej świeżości, ale absolutnie go nie wyrzucaj. Mam prosty sposób na to, by błyskawicznie zamienić je w chrupiące kromki.

Na weekend zwykle kupujemy nieco więcej pieczywa i często zdarza się, że zrobimy za duże zapasy. W poniedziałek rano chleb i bułki nie są już pierwszej świeżości, ale zamiast biegać rano do piekarni, proponuję jednak wykorzystać po weekendowe pieczywo. Mam prosty sposób na to, by znów było smaczne i chrupiące. I to w parę chwil.

Sposoby na odświeżanie pieczywa

Pieczywo można odświeżyć na wiele sposobów. Wszystkie opierają się na podgrzaniu chleba, co można zrobić na parze, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Oto 4 metody:

  • Czerstwy chleb można zwilżyć wodą, zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 10 minut w 150 stopniach Celsjusza. Bułki odświeża się 4-5 minut.
  • Pieczywo można też włożyć do piekarnika razem z naczyniem z wodą. Wtedy czas podgrzewania chleba w temperaturze 150 stopni Celsjusza wynosi ok. 30 minut.
  • Jeden ze sposobów odświeżania czerstwego pieczywa polega na zawinięciu go w zwilżony wodą ręcznik papierowy, włożeniu do mikrofalówki i trzymaniu go ok. 15 sekund na najwyższej mocy.
  • Pieczywo z powodzeniem można też odświeżyć na parze. Wystarczy położyć je na sicie wyłożonym ściereczką, ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą i przykryć pokrywką. Po 1-2 minutach stanie się miękkie.

Mój sposób na chrupiące, czerstwe pieczywo

Moim ulubionym sposobem na odświeżanie pieczywa, jest wstawienie go do piekarnika. Kroję je wcześniej w kromki, by przyspieszyć proces, układam na blasze i wstawiam na 2-3 minuty do piekarnika o temperaturze 210 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyciągam chrupiące kromki, które wystarczy posmarować masłem i podawać z ulubionymi dodatkami.

Jak przechowywać pieczywo, by dłużej pozostało świeże?

Świeże bułki i chleb najlepiej jest umieścić w lnianym woreczku lub zawinąć w lnianą ściereczkę. Można je też przechowywać w chlebaku, najlepiej drewnianym lub bambusowym, bo jest w nich cyrkulacja powietrza. Dzięki temu pieczywo nie będzie obsychało tak szybko, ale też nie spleśnieje. Papierowe torebki niestety nie sprawdzają się przy trzymaniu pieczywa dłużej niż dzień. A to dlatego, że nie chronią bułek i chleba przed obsychaniem. Złym pomysłem na przechowywanie pieczywa jest też foliowa torebka. Nie przepuszcza ona powietrza i powoduje, że trzymane w nim bułki czy chleb szybko tracą chrupkość. Dłuższe trzymanie chleba w folii, sprzyja jego pleśnieniu. Proces ten zajdzie o wiele szybciej, gdy zamkniemy w foliowym woreczku jeszcze ciepłe pieczywo.

Czytaj też:
Bułki w jajku to przysmak z czerstwego pieczywa. Domownicy je uwielbiają, a ja nie wyrzucam jedzenia
Czytaj też:
Zdrowe kanapki na słodko? To jest możliwe, a dzieci kochają chleb z tymi dodatkami

Źródło: smaki.pl