Krojenie cebuli doprowadza cię do łez? Sprawdź, jak kroić to warzywo, żeby nie płakać
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Krojenie cebuli doprowadza cię do łez? Sprawdź, jak kroić to warzywo, żeby nie płakać

Dodano: 
Krojenie cebuli
Krojenie cebuli Źródło:Shutterstock / New Africa
Krojenie cebuli nie jest przyjemną czynnością. Znajdujące się w cebuli związki siarkowe podrażniają oczy, powodując intensywne łzawienie. Czy istnieją skuteczne sposoby na krojenie cebuli? Wiemy, co zrobić, by cebula nie szczypała w oczy podczas krojenia.

Cebula to popularne warzywo w naszej kuchni, które dodajemy do bardzo wielu potraw. Niestety krojenie cebuli często jest wyzwaniem – szczególnie, jeśli potrzebujemy większej ilości. Ale nie ma rzeczy niemożliwych! Korzystając z poniższych wskazówek, możesz uniknąć pieczenia i łzawienia oczu podczas jej krojenia.

Dlaczego krojenie cebuli powoduje, że płaczemy?

Swój charakterystyczny smak i zapach cebula zawdzięcza związkom siarkowym, które uwalniają się podczas krojenia tego warzywa. Uwalniane związki siarkowe oraz enzymy i zachodzące pomiędzy nimi reakcje chemiczne powodują, że oczy zaczynają piec i łzawić. Łzawienie to naturalna reakcja obronna organizmu, który stara się usunąć drażniący związek z powierzchni oka.

Nie każda cebula w taki sam sposób oddziałuje na nasze oczy. Niektóre gatunki cebuli szczególnie podrażniają oczy, powodując, że krojenie warzywa staje się prawdziwym utrapieniem. Jednak w sklepach i na bazarach dostępna jest także cebula, która nie powoduje pieczenia i łzawienia oczu. Takie właściwości ma np. cebula czerwona, która zawiera mniej związków siarkowych.

Warto jednak poznać kilka sprawdzonych sposobów na krojenie cebuli, dzięki którym można uniknąć podrażnienia oczu bądź znacznie zmniejszyć uciążliwe dolegliwości.

Jak kroić cebulę, żeby nie płakać? Naostrz nóż

Szczypaniu i łzawieniu oczu podczas krojenia cebuli zapobiega korzystanie z ostrego noża. Dlaczego tak się dzieje? Jeżeli korzystamy z tępego noża, to włókna cebuli, z których uwalniają się związki siarki oraz enzymy, są miażdżone, co nasila nieprzyjemne dolegliwości. Krojąc cebulę ostrym nożem, można również skrócić czas pracy z tym warzywem, pośrednio redukując ryzyko występowania podrażnień oczu.

Jak kroić cebulę bez łez? Wykorzystaj działanie niskiej temperatury

Skutecznym sposobem na uniknięcie łez podczas krojenia cebuli jest poddanie tego warzywa działaniu niskiej temperatury. Niska temperatura wpływa na aktywność wchodzących w reakcje chemiczne ze związkami siarki enzymów, powodując, że powstaje mniej drażniących oczy oparów.

Aby uniknąć szczypania oczu i łzawienia podczas krojenia cebuli, trzeba włożyć to warzywo wcześniej do zamrażalnika lub schłodzić w lodówce przez kilkadziesiąt minut. Mniej szczypią w oczy także cebule, które przechowujemy w chłodnej piwnicy.

Nie zawsze mamy czas, aby schłodzić cebulę przed krojeniem w zamrażalniku lub w lodówce. W takim przypadku można zanurzyć ją w misce z bardzo zimną wodą. Do wody wkładamy obraną cebulę i czekamy kilka minut. Chłodzenie można przyspieszyć, dodając do miski kostki lodu. Przed krojeniem trzeba cebulę osuszyć papierowym ręcznikiem. Aby uniknąć szczypania w oczy podczas krojenia cebuli, można również dodatkowo użyć noża schłodzonego w wodzie z lodem lub lodówce.

Otwórz okno, by pokroić cebulę i nie płakać

Cebula najbardziej szczypie w oczy, gdy kroimy ją w małym i zamkniętym pomieszczeniu. Wpuszczając do kuchni świeże powietrze, można usprawnić działanie wentylacji oraz zapobiec gromadzeniu się drażniących oparów tuż nad deską do krojenia. Dobrym rozwiązaniem jest również krojenie cebuli np. na balkonie lub przy włączonym wyciągu kuchennym.

Załóż okulary ochronne do krojenia cebuli bez łez

Gogle do krojenia cebuli nie są jedynie nieprzydatnym gadżetem. Chronią one oczy przed drażniącymi oparami i są szczególnie polecane dla osób cierpiących na choroby oczu i osób, u których krojenie cebuli wywołuje silne podrażnienia. Specjalne gogle do krojenia cebuli można zastąpić np. okularami do pływania lub goglami narciarskimi – chodzi o to, by szczelnie przylegały do twarzy..

Choć krojenie cebuli w goglach może wywołać uśmiech na twarzy domowników, to ten sposób naprawdę działa. Łzawienie oczu zmniejsza również korzystanie podczas krojenia cebuli z okularów korekcyjnych.

Inne sposoby, by nie płakać przy krojeniu cebuli

Można skorzystać z siekacza do cebuli i innych warzyw. To przydatne akcesorium kuchenne jest szczelne, dzięki czemu drażniące opary nie dostają się do oczu. Istnieją też inne sposoby, które pomagają uniknąć szczypania i łzawienia oczu podczas krojenia cebuli. To m.in.:

  • oddychanie przez usta,
  • krojenie cebuli w pobliżu zapalonej świeczki lub palnika gazowego,
  • krojenie cebuli przy włączonym wiatraku elektrycznym,
  • żucie gumy lub trzymanie zapałki/wykałaczki w ustach.

Warto wiedzieć, że im grubiej kroimy cebulę, tym mniejsze jest ryzyko, że nasze oczy ucierpią podczas przygotowywania składników posiłku.

Odmiany cebuli, które nie szczypią w oczy

Niektóre odmiany cebuli nie powodują nasilonego łzawienia i szczypania oczu. Zaliczamy do nich np. cebulę czerwoną, cebulę cukrową i białą oraz cebulę dymkę. Najczęściej do płaczu doprowadza cebula żółta. Trzeba jednak pamiętać, że nasilenie pieczenia i łzawienia oczu może mieć związek z indywidualną wrażliwością na działanie drażniących oparów.

Czytaj też:
Jak smażyć cebulę? Jeden prosty dodatek zmienia wszystko
Czytaj też:
Jedzenie przywiera do patelni? Nauka przychodzi z banalnym rozwiązaniem