Jak szybko obrać czosnek? Niezawodny patent bez brudzenia rąk

Jak szybko obrać czosnek? Niezawodny patent bez brudzenia rąk

Dodano: 
Obieranie czosnku
Obieranie czosnku Źródło:Shutterstock / Maria Jose Silva Jimenez
Obieranie czosnku dla wielu osób nie jest przyjemną czynnością, zwłaszcza jeśli potrzeba więcej ząbków. Jest na to łatwy sposób, a wszystko, czego potrzebujesz to zwykły słoik z nakrętką.

Obieranie czosnku to klejące się palce i zapach, który zostanie na dłoniach. Nic dziwnego, że wiele osób nie lubi obierania czosnku, a kiedy w przepisie jest więcej ząbków, to może to być prawdziwą udręką. Jest jednak prosty sposób, aby obrać czosnek bez brudzenia rąk.

Jak obrać czosnek w słoiku?

To bardzo prosta i sprawdzona metoda, jeśli potrzebujesz większej ilości całych ząbków czosnku. Wystarczy podzielić główkę czosnku na ząbki i w łupinkach wrzucić je do słoika. Potem już tylko trzeba zakręcić słoik i energicznie nim potrząsać przez dłuższą chwilę. Łupinki same powinny odejść od czosnku (a nawet jeśli nie wszystkie, to bardzo łatwo je potem zdjąć).

Inne sposoby na obieranie czosnku

Patent ze słoikiem jest dobry przy większej ilości czosnku. Ale nie jest jedynym sposobem na łatwe obranie ząbków. Jeśli siekasz czosnek, zgnieć go w łupinie płaską stroną noża. Aby to zrobić, połóż ząbek na desce, przyłóż do niego płaską stronę noża i energicznie uderz pięścią. Łupina łatwo odejdzie, a rozgnieciony czosnek możesz posiekać.

Innym sposobem jest obieranie czosnku w mikrofalówce. Ząbki trzeba włożyć do mikrofalówki na 10-20 sekund. Po tym czasie łupinki powinny łatwo odejść. To dobra metoda, jeśli chcesz wykorzystać czosnek do dalszej obróbki termicznej.

Czy można używać czosnku w łupinkach?

A może... wcale nie musisz obierać czosnku? Przy niektórych przepisach można wykorzystać czosnek w łupinach. Mowa o daniach pieczonych, np. mięsach czy warzywach. Wówczas wystarczy do brytfanki z mięsem czy warzywami (np. ziemniakami albo marchewką) wrzucić nieobrane ząbki czosnku. Mimo łupinki doskonale oddadzą swój aromat. Można także piec całe główki – wówczas warto przeciąć je w poprzek na pół albo ściąć górę z łodygą.

Taki pieczony w łupinach czosnek można potem wykorzystać jako dodatek do aromatycznych sosów czy zup. Wystarczy wycisnąć upieczony miąższ z łupinki. Taki pieczony w łupinie czosnek możesz także wycisnąć wprost na grzankę, rozsmarować i doprawić jedynie szczyptą soli.

Czytaj też:
Sos z pieczonych pomidorów to mój sposób na niemarnowanie jedzenia. Możesz go zrobić nawet z „brzydkich” pomidorów
Czytaj też:
Ten sos czosnkowy z 4 składników idealnie pasuje do pizzy, burrito, tortilli z kurczakiem i wielu innych potra

Źródło: smaki.pl