Lidl na jeden dzień mocno obniża cenę masła. Kostka za mniej niż 5 zł

Lidl na jeden dzień mocno obniża cenę masła. Kostka za mniej niż 5 zł

Dodano: 
Masło
Masło Źródło: Shutterstock / macherstudio
Tanie masło to dobra okazja, aby uzupełnić domowe zapasy i sporo zaoszczędzić. Lidl kusi dobrą promocją, ale tylko przez jeden dzień.

Masło to produkt, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie dobrej kuchni: używa się go nie tylko do smarowania pieczywa, ale też gotowania, smażenia i pieczenia. W dużych rodzinach masło schodzi wręcz na kostki, a każda promocja to okazja, aby zaoszczędzić na zakupach. Tym razem po tanie masło zaprasza Lidl, a promocja obowiązuje w sobotę 31 maja.

Jak kupić tanie masło w Lidlu?

Masło w promocji to masło ekstra Łowickie w kostkach po 200 g. Przy zakupie trzech, cena kostki spadnie o 36 proc. To da cenę za jedno masło: 4,75 zł. Regularna cena masła Łowickiego to 7,49 zł.

Aby skorzystać ze zniżki trzeba mieć lojalnościową aplikację Lidl Plus. Wystarczy zeskanować odpowiedni kupon przy kasie, aby skorzystać z promocji. Obowiązuje też limit: to trzy kostki taniego masła na kupon.

Jak prawidłowo przechowywać masło?

Masło lubi zimno, nie sprzyja mu światło, ciepło i dostęp powietrza. Z tych powodów masło najlepiej przechowywać w lodówce. Warto przy tym pamiętać, że to tłuszcz, który szybko chłonie zapachy, dlatego otwarte masło najlepiej trzymać w pojemniku (zamykana maselnica lub pojemnik na żywność).

Jeśli chcesz mieć zawsze pod ręką miękkie masło, przechowuj je w maselnicy poza lodówką. Najlepiej jeśli jest ona nieprzezroczysta. To chroni masło przed dostępem światła i powietrza. Masło w maselnicy w temperaturze pokojowej można trzymać do kilku dni. Najlepiej nie umieszczać w niej całej kostki, a jedynie tyle, ile jesteśmy w stanie spożyć w ciągu dnia. Wieczorem w maselnicy można umieścić następną porcję masła, która do rana będzie idealnie miękka.

Warto pamiętać, że masło można również mrozić. Po rozmrożeniu takie masło warto trzymać w lodówce i zużyć tak, jak świeże. Można je używać do smarowania, smażenia czy jako dodatek do wypieków. Mrożone masło najlepiej zużyć w ciągu trzech miesięcy.

Czytaj też:
Biedronka na jeden dzień mocno obniża cenę dobrej kawy. Warto zapisać datę

Źródło: smaki.pl, Lidl