Ranking najgorszych dań z makaronem opublikował kulinarny serwis Taste Atlas, który słynie z zestawień najlepszych i najgorszych dań, produktów czy restauracji. Rankingi są tworzone na podstawie głosów użytkowników serwisu. Wśród najgorszych dań z makaronem znalazła się jedna potrawa z Polski: to łazanki z kapustą.
Polskie łazanki z kapustą wśród najgorszych dań
Łazanki z kapustą znalazły się na 37. miejscu rankingu najgorszych dań z makaronem. „Spłaszczone ciasto jest formowane w kwadraty lub trójkąty, gotowane, a następnie łączone ze smalcem i cebulą, które są zazwyczaj dodawane na wierzch makaronu. Łazanki są najczęściej łączone z mięsem i kapustą, aby wzmocnić smaki i uczynić je bardziej treściwymi” – opisuje łazanki serwis Taste Atlas, podkreślając, że danie jest znane także Litwinom i Białorusinom.
Jakie jest najgorsze danie z makaronem?
Pierwsze miejsce w rankingu przypadło Japończykom i daniu o nazwie naporitan. To danie przyrządzane z rozgotowanego spaghetti, ketchupu, cebuli, zielonej papryki, pieczarek oraz kiełbasy, szynki lub boczku. Składniki są podsmażane, a następnie mieszane z makaronem i ketchupem.
Drugie miejsce to amerykańskie ciasto spaghetti, czyli spaghetti pie. To coś w rodzaju zapiekanki makaronowej. Na ostatnim miejscu podium znalazło się również danie z USA. To chicken riggies, czyli włosko-amerykańskie danie z makaronem z obszaru Utica w Nowym Jorku. Najczęściej składa się z makaronu rigatoni, ostrej lub słodkiej papryki, kurczaka i pikantnego, aromatycznego sosu śmietankowo-pomidorowego. Jak czytamy na stronie Taste Atlas, prawie każda włoska restauracja w obszarze Utica serwuje to danie.
Jako ciekawostkę można dodać, że w rankingu znalazły się czeskie kluski z makiem (i to na wysokim, bo 8 miejscu). Autorzy rankingu zwracają uwagę, że to danie znane także w Polsce. Makaron z makiem jest w wielu regionach tradycyjnym daniem podawanym podczas Wigilii Bożego Narodzenia.
Czytaj też:
Polski olej wśród trzech najlepszych na świecie. Warto sięgać po niego codziennieCzytaj też:
Nieprzyjemny zapach, maziste mięso i za dużo glazury. Jest raport z kontroli ryb