Tanie masło to produkt na wagę złota, dlatego wiele osób uważnie śledzi promocje na ten popularny tłuszcz. W święta zapasy masła w większości domów zostały zużyte do pieczenia ciast, pierniczków czy do smażenia. Oferta na darmowe masło w Biedronce to okazja, żeby zapasy uzupełnić. Oferta ma jednak swoje limity i trwa tylko dwa dni: w piątek 27 grudnia oraz w sobotę 28 grudnia.
Jak dostać darmowe masło w Biedronce?
Biedronkowa promocja na tanie masło to oferta 3+1 gratis. Takie promocje to w dużych sieciach nie jest nowość i są one sposobem na dostanie taniego masła, jednak tym razem Biedronka idzie krok dalej i promocją objęła aż trzy rodzaje masła, które można mieszać do woli.
Aby dostać masło za darmo, trzeba włożyć do koszyka cztery kostki, a jedna z nich będzie gratis. Promocja dotyczy masła Polskiego oraz Ekstra marki Mlekowita oraz masła Mleczna Dolina. Aby skorzystać z promocji trzeba mieć kartę lub aplikację Moja Biedronka. Obowiązuje limit czterech kostek dziennie (jedna gratis), to oznacza, że w ramach oferty można dostać maksymalnie dwie kostki masła gratis.
Jak przechowywać masło?
Masło lubi chłód, nie sprzyja mu światło, ciepło i dostęp powietrza. Dlatego masło najlepiej przechowywać w lodówce. Warto przy tym pamiętać, że to tłuszcz, który szybko chłonie zapachy, dlatego otwarte masło powinno być przechowywane w pojemniku.
Jeśli chcesz mieć zawsze pod ręką miękkie masło, przechowuj je w maselnicy. Najlepiej jeśli jest ona nieprzezroczysta. To chroni masło przed dostępem światła i powietrza. Masło w maselnicy w temperaturze pokojowej można trzymać do kilku dni. Najlepiej nie umieszczać w niej całej kostki, a jedynie tyle, ile jesteśmy w stanie spożyć w ciągu dnia. Wieczorem w maselnicy można umieścić następną porcję masła, która do rana będzie idealnie miękka.
Masło można mrozić. To przedłuży jego świeżość nawet do 9 miesięcy. Po rozmrożeniu takie masło warto trzymać w lodówce i zużyć tak, jak świeże. Można je używać do smarowania, smażenia czy jako dodatek do wypieków.
Czytaj też:
Czy sałatkę jarzynową można mrozić? Tych dań ze świątecznego stołu nie wkładaj do zamrażarkiCzytaj też:
Mąka mojej babci nigdy się nie psuła. Odkryj jej niezawodne porady i ciesz się świeżą, idealną mąką