Taste Atlas to serwis poświęcony kulinariom, który regularnie tworzy rankingi najlepszych, ale też najgorszych dań, produktów spożywczych czy miejsc, gdzie można zjeść. Rankingi są tworzone na podstawie głosów użytkowników serwisu, dlatego kolejność miejsc może się zmieniać. W grudniu w rankingu wędlin w pierwszej pięćdziesiątce znalazła się kiełbasa myśliwska z Polski.
Kiełbasa myśliwska wśród najlepszych wędlin
Tę wędlinę zna chyba każdy Polak, bo kiełbasę myśliwską można kupić na każdym stoisku mięsnym. Kiełbasa myśliwska znalazła się na 30 miejscu rankingu. Serwis Taste Atlas tak ją opisuje: „Kiełbasa myśliwska to tradycyjna polska wędzona i suszona kiełbasa z wieprzowiny (...) Ma ciemnobrązową powłokę i pomarszczoną skórkę, wyglądem i kształtem przypominającą zakrzywiony sierp. Kiełbasa ma niepowtarzalny smak delikatnego, peklowanego, pieczonego i wędzonego mięsa wieprzowego, doprawionego mieszanką wybranych przypraw, w tym jałowca, pieprzu, cukru i czosnku. Mięso jest tak delikatne i soczyste dzięki procesowi zmiękczania, który uzyskuje się za pomocą mieszanki octu, wody i oleju. Ze względu na długi proces suszenia kiełbaski mają wyjątkowo długi okres przydatności do spożycia i są najczęściej spożywane w czasie podróży, wycieczek i pikników”. Serwis odnosi się również do nazwy wędliny, przypominając, że wzięła się ona stąd, że myśliwi chętnie zabierali ją na polowanie jako przekąskę.
Hiszpańskie szynki najlepsze na świecie
Podium rankingu zajęła Hiszpania i słynne hiszpańskie szynki. Pierwsze miejsce to szynka Jamón 100% ibérico de bellota. To nic innego, jak tylne nogi świń rasy iberyjskiej karmionej żołędziami. Miejsce drugie i trzecie również zajęły rodzaje szynek iberyjskich.
W rankingu nie mogło zabraknąć wędliniarskich włoskich klasyków, takich jak szynka parmeńska (5 miejsce) czy włoska pancetta, która jednak zajęła miejsce daleko za naszą kiełbasą myśliwską, bo dopiero 42.
Czytaj też:
Polski olej wśród trzech najlepszych na świecie. Warto sięgać po niego codziennieCzytaj też:
Jest ranking najgorszych polskich potraw. Drugie miejsce może być zaskoczeniem