Główny Inspektor Sanitarny (GIS) wydał dwa komunikaty dotyczące wycofywanych z rynku produktów. W obu przypadkach chodzi o mąkę, w której wykryto ochraktoksynę A w dużo wyższym poziomie, niż dopuszczalny. Jak podkreśla GIS w swoich ostrzeżeniach, na podstawie oceny ryzyka przygotowanej przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie partii tych produktów może stwarzać ryzyko dla zdrowia.
Wycofywana mąka – szczegóły produktów
GIS podał w komunikatach szczegóły wycofywanych partii mąk. W obu przypadkach chodzi o mąkę żytnią.
- Produkt: Szczepanki Mąka żytnia typ 720, masa netto 1 kg
- Numer partii: 21.12.2024 10:30:30 C/L1
- Data minimalnej trwałości: 21/12/2024
- Producent: Młyny Szczepanki Sp. z o.o., Szczepanki 3, 86-320 Łasin
- Produkt: Mąka żytnia razowa typ 2000, masa netto 900 g
- Numer partii: 11.12.2024
- Data minimalnej trwałości: 11.12.2024
- Producent: Radix-Bis Sp. z o.o., ul. Gerberowa 22, 83-010 Rotmanka
Nie należy spożywać mąki z partii podanych w komunikacie. W obu przypadkach producenci współpracują z sanepidem, aby wycofać mąkę z rynku i powiadomić o zagrożeniu konsumentów.
Dlaczego ochratoksyna A jest niebezpieczna dla zdrowia?
Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby określonego rodzaju. Ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka. Z badań wynika, że ma toksyczne działanie m.in. na neurony i podejrzewa się, że może mieć wpływ na rozwój chorób neurodegeneracyjnych, takich jak np. choroba Parkinsona czy choroba Alzheimera. Może także przyczyniać się do powstawania niektórych nowotworów.
Ta mykotoskyna jest najczęściej obecna w nieprawidłowo przechowywanych produktach takich jak ziarna zbóż, surowe ziarna kawy, ale też suszone owoce, przyprawy, wino i sok z winogron oraz przetwory z mięsa zawierające krew.
Czytaj też:
Kukurydza i zboże z powodzi mogły trafić na rynek? Jest ważny komunikat w tej sprawieCzytaj też:
Ślimaki i cement w kawie i herbacie. Wyniki kontroli w polskich sklepach mogą szokować