Tania karkówka to oferta, która obowiązuje jedynie przed dwa dni, dlatego warto się pospieszyć: mięso w atrakcyjnej cenie, bo aż 60 proc. taniej można kupić jedynie w poniedziałek 12 sierpnia i wtorek 13 sierpnia. W tych dniach karkówka marki Rzeźnik będzie kosztowała jedynie 9,49 zł za kilogram (normalna cena mięsa to 23,98 zł za kilogram).
Jak kupić tanią karkówkę w Lidlu?
Promocja skierowana jest do posiadaczy aplikacji Lidl Plus (aplikacje można pobrać za darmo). W aplikacji będzie dostępny specjalny kupon, który należy aktywować podczas zakupów, ponieważ ta promocja ma limit. Na jeden kupon można kupić 3 kilogramy mięsa (jeśli ktoś chce zrobić większy zapas, warto pójść na zakupy z domownikami, którzy również mają aplikację i wykorzystać wszystkie kupony). Kupno 3 kilogramów taniej karkówki oznacza oszczędność ponad 40 zł.
Jak wykorzystać karkówkę wieprzową?
Karkówka wieprzowa to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs. Można z niego zrobić kotlety (także panierowane niczym schabowe), sosy czy pieczeń. Karkówkę można także przyrządzić na grillu, kładąc na ruszcie marynowane plastry mięsa albo nadziewając je na patyczki do szaszłyków. Karkówka wieprzowa idealnie nadaje się do przyrządzenia jako duszona sztuka mięsa (karkówkę można dusić np. w piwie), można też z niej zrobić farsze do pierogów czy naleśników z mięsem.
Takie mięso bez problemu można zamrozić i mieć zapas taniego mięsa na kolejne obiady. Wówczas karkówkę najlepiej od razu poporcjować zgodnie z planowanym przeznaczeniem i np. osobno zamrozić plastry mięsa na kotlety, a osobno pokrojone porcje na sos. Przed włożeniem do zamrażarki mięso należy opisać i koniecznie zapisać na opakowaniach datę mrożenia. Przyjmuje się, że porcjowaną, mrożoną karkówkę powinni się wykorzystać w ciągu trzech miesięcy.
Czytaj też:
Taki obiad z kaszą mogę jeść codziennie. Sos z ogórkami kiszonymi smakuje obłędnieCzytaj też:
Moja karkówka pieczona rozpływa się w ustach. Gdy ją robię, rodzina nie chce jeść już nic innego