Serwis Taste Atlas regularnie publikuje rankingi poświęcone najlepszym i najgorszym potrawom czy restauracjom na całym świecie. Miejsce w rankingu jest zmienne, bo zależy od głosów użytkowników serwisu. Sierpniowy ranking 50 najlepszych zup świata to aż trzy polskie specjały, jednak żadna z naszych zup nie uplasowała się na podium.
Jaka jest najlepsza zupa świata?
Ranking zwyciężyła paragwajska zupa bori-bori. To sycąca paragwajska zupa wypełniona mięsem (zwykle wołowiną lub kurczakiem), puszystymi kluskami z mąki kukurydzianej i sera oraz warzywami. Jak podaje Taste Atlas, zupa jest tradycyjnie doprawiana liśćmi laurowymi, goździkami i pietruszką, a bogaty, złoty kolor zawdzięcza dodatkowi szafranu.
Drugie miejsca zajęła aromatyczna, indonezyjska, mięsna zupa rawon, a trzecie również pochodząca z tego rejonu świata soto betawi, czyli treściwa zupa wołowa składająca się z kawałków mięsa i podrobów, które powoli gotuje się w bulionie z mleka kokosowego.
Polskie zupy w rankingu Taste Atlas
W rankingu zup znalazły się trzy przysmaki z Polski. To rosół (33 miejsce), żurek (35 miejsce) oraz zupa borowikowa, która uplasowała się na 44 miejscu. Ta ostatnia z pewnością może być zaskoczeniem dla wielu osób, bo borowikowej zwykle nie wymienia się w pierwszym rzędzie z tradycyjnymi polskimi zupami (ktoś może bowiem zapytać, a gdzie tradycyjna ogórkowa, czy poczciwa pomidorowa?). Serwis Taste Atlas tak opisuje grzybową zupę znad Wisły: „Zupa borowikowa to smaczna polska zupa z borowikami (...). Zupa jest uwielbiana w całej Polsce i często serwowana w Wigilię. Oprócz świeżej wersji, zupa jest tak popularna, że można ją również kupić w komercyjnych opakowaniach z makaronem”. Borowikowa otrzymała w pięciopunktowej skali ocenę 4,4.
facebookCzytaj też:
Słynny kucharz zachwycił się polskim żurkiem. „Najlepsza zupa świata”Czytaj też:
Domowy zakwas na żurek z płatków owsianych. Zupa wyjdzie delikatna i kremowa