Salmonella w popularnym tatarze wołowym. Sanepid wydał pilny komunikat

Salmonella w popularnym tatarze wołowym. Sanepid wydał pilny komunikat

Dodano: 
Tatar wołowy
Tatar wołowy Źródło: Shutterstock / Christin Klose
Groźne bakterie wykryto w tatarze wołowym znanej marki. Sanepid ostrzega konsumentów i wycofuje feralna partię produktu ze sklepów.

„W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterie SalmonellaEscherichia coli (STEC) w badanych próbkach Tatara wołowego” – podano w komunikacie wydanym przez Głównego Inspektora Sanitarnego (GIS). Produkt jest wycofywany z rynku, bo jego spożycie wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Jeśli masz ten tatar wołowy w domu, nie jedz go.

Tatar wołowy z salmonellą – szczegóły wycofywanej partii

GIS w swoim komunikacie podał szczegóły wycofywanej partii tatara:

  • Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g,
  • Numer partii: 1801207,
  • Termin przydatności do spożycia: 12.07.2024,
  • Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE.

Sanepid nadzoruje cały proces wycofywania partii tatara z obrotu. Warto dodać, że GIS regularnie publikuje na swoich stronach ostrzeżenia dotyczące żywności (w tym także suplementów diety). Jak podkreśla GIS, publikowane ogłoszenia nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań – zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu.

Jakie są objawy zatrucia salmonellą?

Według danych Zakładu Epidemiologii Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny, pałeczki Salmonella są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego w Polsce. Choroba zwykle objawia się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności. Bardzo podobne objawy daje zakażenie bakterią Escherichia coli. To również, obok objawów typowych dla zatrucia pokarmowego, także ból głowy, osłabienie i gorączka.

W przypadku wystąpienia objawów zatrucia po zjedzeniu mięsa objętego komunikatem należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

Czytaj też:
Znaleźli martwe owady w przyprawach. Są wyniki kontroli
Czytaj też:
Zafałszowane jajka trafiły do sklepów. Producent wkleił jajo... w mapę Polski

Źródło: smaki.pl, GIS