Choć zwykle to sanepid decyduje o wycofaniu danego produktu z rynku, tym razem było inaczej. Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany przez firmę Nestlé Polska S.A. o dobrowolnym wycofaniu z obrotu (i od konsumentów) określonych partii trzech sosów marki Winiary. Powód? Wykrycie obecności glutenu w surowcu wykorzystanym do produkcji tych sosów. Jak podkreśla GIS, spożycie takich sosów przez osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę może wywołać u nich reakcję alergiczną.
Wycofane sosy Winiary – szczegóły produktów
GIS w swoim komunikacie podał szczegóły dotyczące wycofywanych partii sosów Winiary:
- WINIARY Sos Boloński 500g:
- Nr partii 240423B/1, data minimalnej trwałości 04.2026
- Nr partii 240423C/1, data minimalnej trwałości 04.2026
2. WINIARY Sos pomidorowy do Spaghetti 500g:
- Nr partii 240422A/1, data minimalnej trwałości 04.2026
- Nr partii 240422B/1, data minimalnej trwałości 04.2026
3. WINIARY Sos amerykański BBQ z syropem z palonego cukru 348g
- Nr partii 240420A/1, data minimalnej trwałości 04.2025
- Nr partii 240421A/1, data minimalnej trwałości 04.2025
Producent: Nestlé Polska S.A. ul. Domaniewska 32 02-672 Warszawa.
Jak podkreśla GIS, konsumenci z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę nie powinni spożywać partii sosów określonych w tym komunikacie.
Sosy Winiary można zwrócić
Jak czytamy w komunikacie, producent niezwłocznie podjął działania, by wycofać określone partie produktów z obrotu. Firma skierowała również za pośrednictwem swoich stron internetowych komunikat do konsumentów. Producent prosi osoby, które kupiły sosy o kontakt z Serwisem Konsumenta w celu umówienia wymiany produktów, bądź w przypadku jakichkolwiek pytań: tel.: 800 16 16 66 lub e-mail: [email protected].
Czytaj też:
Znaleźli martwe owady w przyprawach. Są wyniki kontroliCzytaj też:
Uważaj na napis „mieszanka” na słoikach z miodem. Mało kto wie, co to oznacza