Biegnę dziś po masło do Biedronki. Jest tak tanie, że będzie i do ciast zamiast margaryny

Biegnę dziś po masło do Biedronki. Jest tak tanie, że będzie i do ciast zamiast margaryny

Dodano: 
Kostka masła
Kostka masła Źródło:Wikimedia Commons
Masło jest idealne do smarowania pieczywa. Potrafi też podnieść smak wielu potraw i ciast. Jeśli często wykorzystujesz je w kuchni, teraz w Biedronce masz doskonałą okazję na uzupełnienie zapasów.

Masło to naturalny tłuszcz, który potrafi dodać smaku wielu potrawom. Warto dodać odrobinę masła np. do zupy jarzynowej, rozpuszczonym polać ugotowane warzywa czy podsmażyć na nim bułkę tartą np. do pierogów leniwych. Ostatnio masło trafia się w cenie niższej od margaryny. A wiadomo, że nic tak nie doda smaku kruchemu ciastu, jak ten właśnie tłuszcz. Teraz w Biedronce jest doskonała promocja na masło. Możesz więc zrobić sobie mały zapas.

Promocja na masło w Biedronce

Obecnie w sklepach sieci Biedronka trwa promocja na Masło Extra Mleczna Dolina 200 g. Przy zakupie 3 sztuk, za każdą z nich zapłacimy tylko 2,85 zł. To o 52% taniej, niż zwykle, bo regularna cena tego masła wynosi 5,99 zł.

Jak można skorzystać z promocji na masło w Biedronce

Promocja na masło w Biedronce trwa od 6 do 8 maja, a więc od poniedziałku do środy. By z niej skorzystać przy kasie trzeba okazać się kartą Moja Biedronka lub zeskanować aplikację Biedronki. Dzienny limit na to masło wynosi 3 sztuki na jedną kartę Moja Biedronka.

Sprytne sposoby na masło

Wykorzystując masło w kuchni warto pamiętać o kilku pomocnych trikach.

  • Jeśli potrzebujesz szybko zmiękczyć masło do smarowania pieczywa, odkrój potrzebny kawałek i połóż go na talerzyku. Potem wlej do szklanej miseczki gorącą wodę i pozostaw ją na 2-3 minuty. Wylej wodę i gorącą miseczką przykryj masło. W ten sposób tłuszcz szybko zmięknie, a nie rozpuści się.
  • Do kruchego ciasta powinno używać się dobrze schłodzone masło. Takie bowiem po wyrobieniu z mąką tworzy zwartą masę. By jednak rzeczywiście masło dobrze połączyło się z mąką, pokrój schłodzony tłuszcz w plasterki, a potem posiekaj go z mąką. Kolejna czynność to rozkruszenie składników w palcach, by powstał tzw. piasek. Do tak przygotowanej masy można dodać cukier i jajko i szybko zarobić kruche ciasto.

Czytaj też:
Marchewkę z groszkiem do obiadu robię na patelni. To przez składnik, który podnosi jej smak
Czytaj też:
Ekspresowe szparagi z patelni. Wystarczą 3 składniki i 5 minut smażenia, aby cieszyć się tym pysznym daniem

Opracowała:
Źródło: smaki.pl, Biedronka