Sanepid wycofuje partię hamburgerów skażonych bakterią. Sprawdź, czy nie masz ich w lodówce

Sanepid wycofuje partię hamburgerów skażonych bakterią. Sprawdź, czy nie masz ich w lodówce

Dodano: 
Kotlety do hamburgerów
Kotlety do hamburgerów Źródło:Shutterstock / Gayvoronskaya_Yana
Na stronach GIS pojawił się pilny komunikat. W partii hamburgerów drobiowych wykryto bakterię Salmonella. Spożycie produktu grozi zatruciem pokarmowym, warto więc przejrzeć swoje ostatnie zakupy.

Jak czytamy na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego, Państwowa Inspekcja Sanitarna w 1 z 5 próbek opisywanej poniżej partii hamburgerów drobiowych wykryła Salmonella spp. Bakteria ta jest niebezpieczna dla naszego zdrowia, a spożycie zanieczyszczonego nią produktu może wywołać zatrucie pokarmowe.

Skażone hamburgery drobiowe – szczegóły dotyczące produktu

Oto szczegóły dotyczące skażonej partii hamburgerów:

  • Nazwa produktu: Hamburger drobiowy Classic, 250 g, marki yano
  • Numer partii: 6350290081
  • Termin przydatności do spożycia: 27.03.2024
  • Kod kreskowy: 5 900751 015603
  • Producent: ANIMEX FOODS Sp. z o.o. Oddział w Opolu, ul. Drobiarska 4, 45-410 Opole, WNI 16610501

Kroki podjęte w sprawie skażonej partii hamburgerów

Jak podaje GIS, ANIMEX FOODS Sp. z o.o. czyli producent hamburgerów, poinformował, że przeprowadził analizę ryzyka. Wykazała ona, że produkcja opisanej wyżej partii towaru odbyła się zgodnie z ustalonymi procedurami, a wymazy z miejsca produkcji i badania surowca nie wykazały obecności Salmonella. Jak się też okazuje, jedyny odbiorca tej partii natychmiast wycofał skażony produkt z obrotu, co zdaniem producenta pozwala na zamknięcie sprawy. W powyższej sprawie są nadal prowadzone wyjaśnienia przez Powiatowego Lekarza Weterynarii w Opolu.

Jakie są zalecenia dla konsumentów?

Osoby, które zakupiły wyżej wymieniony produkt, nie powinny go spożywać. Jeśli natomiast po spożyciu produktu pojawiły się objawy zatrucia pokarmowego, a więc: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności i wymioty, należy zgłosić się do lekarza. Zatrucie Salmonellą może bowiem przerodzić się w zakażenie układowe o cięższym przebiegu. Jest to szczególnie groźne dla małych dzieci, starszych osób i osób z obniżoną odpornością.

Czytaj też:
Truskawki skażone wirusem trafiły do sklepów w trzech województwach. Ważny komunikat GIS
Czytaj też:
Domowe burgery soczyste jak w restauracji. Sekret tkwi w jednym szczególe

Opracowała: Renata Materlińska
Źródło: gis.gov.pl