Lidl szaleje z cenami. Filety z piersi kurczaka dawno nie były tak tanie

Lidl szaleje z cenami. Filety z piersi kurczaka dawno nie były tak tanie

Dodano: 
Filety z kurczaka
Filety z kurczaka Źródło:WPROST.pl / Robert Stachnik
Tanie filety z kurczaka w Lidlu to promocja, którą sieć zaplanowała na trzy dni. Do soboty można kupić mięso 59 proc. taniej niż zwykle. Zapas piersi z kurczaka można zamrozić.

Promocja na filety z kurczaka w Lidlu rozpoczyna się w czwartek 29 lutego i potrwa do soboty 2 marca. W tym czasie za pakowane piersi z kurczaka trzeba będzie zapłacić jedynie 9,99 zł za kilogram. Normalna cena mięsa obowiązująca przed obniżką to 24,90 zł. Są jednak limity. To maksymalnie 4 kilogramy filetów z kurczaka w promocyjnej cenie na paragon.

Tanie filety z kurczaka w Lidlu – czy warto robić zapas?

Filety z piersi kurczaka można wykorzystać na wiele sposobów: zrobić z nich panierowane kotlety, tradycyjne devolaye, serowe kieszonki oraz dania kuchni chińskiej czy indyjskiej. W wersji najbardziej dietetycznej można filety z kurczaka ugotować na parze (np. z warzywami). To mięso znacznie zdrowsze od wieprzowiny czy wołowiny.

Surowe filety z piersi kurczaka można zamrozić. To oznacza, że jeśli chcesz skorzystać z promocji i zrobić zapas taniego mięsa, możesz część schować do zamrażarki. O czym pamiętać przy mrożeniu? Filety najlepiej pakować osobno, aby mięso się nie posklejało. Zamrożonego kurczaka w kawałkach można przechowywać bezpiecznie w zamrażarce do 9 miesięcy (według wytycznych Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków).

Zamrozić można także gotowe dania z kurczaka – np. panierowane kotlety. Jednak czas ich przechowywania jest krótszy, niż surowego mięsa.

Nigdy nie myj surowego mięsa z kurczaka

Kupując mięso z kurczaka, niezależnie od tego, jaka to część, należy też pamiętać o podstawowej zasadzie bezpieczeństwa, która pozwoli uniknąć zatrucia: surowego drobiu nie należy myć, ponieważ to sprzyja rozprzestrzenianiu bakterii i może skończyć się zatruciem pokarmowym. Wszelkie drobnoustroje zginą podczas obróbki termicznej. Stąd druga ważna zasada w przypadku drobiu: nie należy jeść mięsa z kurczaka na surowo.

Czytaj też:
Piersi z kurczaka będą soczyste jak nigdy. Marynata jogurtowa robi cuda
Czytaj też:
Pikantne skrzydełka możesz zrobić w domu. Miodowa marynata to cały sekret

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl, Lidl