W Biedronce mięso za pół darmo. Zrób zapas na święta i zaoszczędź 40 złotych

W Biedronce mięso za pół darmo. Zrób zapas na święta i zaoszczędź 40 złotych

Dodano: 
Gulasz wieprzowy
Gulasz wieprzowy Źródło:Pixabay
Sieć sklepów Biedronka tym razem kusi promocją na łopatkę wieprzową. To mięso można przygotować na wiele sposobów, warto więc kupić je na zapas. Przy okazji da się zaoszczędzić kilkadziesiąt złotych.

Jak co poniedziałek Biedronka przygotowała dla swoich klientów wiele nowych ofert i promocji. By móc z nich skorzystać zazwyczaj trzeba się okazać przy kasie kartą Moja Biedronka lub zeskanować aplikację. Jednak naprawdę warto to zrobić, bo zyski dla domowego budżetu często są naprawdę duże. Tym razem prawdziwa uczta czeka mięsożerców.

Biedronka sprzedaje łopatkę wieprzową za pół ceny

Już dziś ruszyła w Biedronce promocja na łopatkę wieprzową bez kości. Mięso to z aplikacją Biedronka można będzie kupić w cenie 8,49 zł za kilogram. Natomiast dla pozostałych klientów łopatka będzie dostępna w cenie 10,99 zł/kg. To i tak o 35% taniej, bo regularna cena tego mięsa w Biedronce wynosi 16,99 zł/kg.

Tylko wtedy kupisz łopatkę o 50% taniej

By kupić łopatkę wieprzową po 8,49 zł/kg, należy przed podejściem do kasy aktywować promocję przez wyświetlenie oferty w aplikacji. W tej cenie można będzie kupić 5 kg łopatki wieprzowej, dzięki czemu można będzie zaoszczędzić ponad 40 zł. Co istotne, oferta ważna jest od poniedziałku do środy, warto więc się pospieszyć.

Jak przechowywać łopatkę wieprzową?

  • Świeżą łopatkę, podobnie, jak każdy inny kawałek wieprzowiny, można przechowywać w lodówce do daty podanej na opakowaniu. Jeśli jednak oryginalne opakowanie zostanie otwarte lub jest rozszczelnione, mięsa nie należy trzymać w lodówce dłużej niż 2 dni.
  • Po otwarciu opakowania mięso najlepiej jest umieścić w szczelnie zamykanym pojemniku. Dzięki temu nie będzie miało kontaktu z innymi produktami znajdującymi się w lodówce.
  • Nadmiar mięsa najbezpieczniej jest zamrozić. W tym celu najlepiej od razu podzielić je na porcje o pożądanej wielkości, część mięsa można też zemleć. Każdą porcję szczelnie zawinąć w folię spożywczą lub umieścić w torebce do zamrażania żywności. Kawałki dobrze jest podpisać nazwą i datą pakowania. W ten sposób wieprzowinę można przechowywać nawet do 6 miesięcy.

Co przygotować z łopatki wieprzowej?

Łopatka wieprzowa to bardzo uniwersalne i dość tanie mięso. Zawiera sporo tłuszczu i przerostów, dzięki czemu można je przyrządzać na wiele sposobów. Oto tylko kilka z nich:

  • Łopatkę wieprzową możesz upiec. Doskonale smakuje np. pieczona w kapuście kiszonej czy z warzywami korzeniowymi. Potrzebuje zwykle ok. 2 godzin pieczenia w 180-200 stopniach Celsjusza.
  • Mięso to wprost idealnie nadaje się do duszenia. W czasie gotowania na małym ogniu, dość szybko robi się miękkie, a przy okazji powstaje aksamitny, smaczny sos.
  • Na wiele sposobów da się też przyrządzić mieloną łopatkę wieprzową. Świetnie nadaje się na kotlety mielone, pulpety, klopsy, jako farsz do pierogów, gołąbków czy lasagne.

Czytaj też:
Kotlety mielone zawsze robię z przepisu mojej babci. Dwa składniki sprawiają, że mięso jest bardziej wyraziste w smaku
Czytaj też:
Co zrobić, żeby schab był soczysty? Wypróbuj triki doświadczonych kucharzy

Opracowała:
Źródło: smaki.pl, Biedronka