Tanie masło w Lidlu. Można zaoszczędzić i zrobić zapas

Tanie masło w Lidlu. Można zaoszczędzić i zrobić zapas

Dodano: 
Masło
Masło Źródło:Shutterstock / Sea Wave
Lidl przez dwa dni ma promocję na masło. Jeśli używasz dużo masła w kuchni, to okazja, żeby zrobić zapas. Nadmiar masła można także zamrozić. Oferta na tanie masło ma jednak ograniczenia.

Tanie masło w Lidlu to promocja, na którą zawsze czeka wiele osób, które używają podczas gotowania czy pieczenia dużo tego tłuszczu. Kostkę masła ekstra 83% marki Pilos można kupić za 2,95 zł za sztukę. To połowę taniej od ceny regularnej tego masła. Promocja jest jednak skierowana tylko do posiadaczy aplikacji „Lidl Plus” (aplikację można ściągnąć na telefon za darmo).

Tanie masło w Lidlu – ile kostek można kupić?

Posiadacze lidlowej aplikacji mają możliwość aktywowania specjalnego kuponu na tanie masło. Promocja trwa tylko dwa dni: 15 i 16 lutego. Na kupon z aplikacji można kupić trzy kostki masła w promocyjnej cenie, czyli po 2,95 zł za każdą. Normalnie to masło kosztuje 5,99 zł. Każda kostka masła waży standardowo 200 g.

Jak przechowywać masło?

Zwróć uwagę na datę ważności masła. To termin, do którego możesz je bezpiecznie przechowywać w lodówce. Ważne jednak, aby pamiętać, że masło bardzo szybko chłonie inne zapachy, dlatego najlepiej włożyć kostki do torebki lub pojemnika.

Masło można także zamrozić (to okazja, aby już pomyśleć o wielkanocnych wypiekach – masło jest składnikiem tradycyjnych babek, serników czy mazurków). Masło można mrozić w oryginalnym opakowaniu lub od razu podzielić je na mniejsze porcje. Ta druga opcja jest przydatna, jeśli wiesz, że nie wykorzystasz naraz całej kostki, a potrzebujesz masła jako dodatku do smażenia, gotowania czy pieczenia.

Podobnie jak przy przechowywaniu w lodówce, trzeba pamiętać o zabezpieczeniu go przed chłonięciem zapachów. Można opakowania z masłem włożyć do torebki na mrożonki. Jeśli potrzebujesz użyć masła, zamrożone po prostu wystarczy wyjąć wcześniej z zamrażarki i albo przełożyć do lodówki, albo rozmrozić w temperaturze pokojowej. Ważne: masło należy zamrozić przed upływem daty ważności, im wcześniej, tym lepiej.

Czytaj też:
Bułeczki maślane z przepisu babci są miękkie w środku i mają chrupiącą skórkę. To mój topowy przepis
Czytaj też:
Prosty sos beszamelowy, który zawsze wychodzi idealny. Zwróć uwagę na temperaturę mleka

Źródło: smaki.pl. Lidl