Ciasto na wyjątkowe okazje można kupić. Jednak już wiele razy przekonałam się o tym, że nie ma jak smak domowego wypieku. By jednak jego przygotowanie nie zajęło zbyt dużo czasu, nie przyrządzam zbyt wymyślnych słodkości. Ten miodownik z kremem budyniowym jest idealny – pod wzglęcem prostoty, smaku i wyglądu.
Jak przygotować ciasto do miodownika?
Blaty do miodownika przyrządzam na zasadzie ciasta kruchego. Dodaję jednak do niego miód i sodę, dzięki czemu ciasto zyskuje niepowtarzalny smak, miękkość i konsystencję. Soda dodatkowo przyciemnia też nieco ciasto, dzięki czemu po przełożeniu kremem budyniowym prezentuje się wyjątkowo apetycznie.
Jak zrobić prosty i szybki miodownik?
Miodownik składa się zwykle z trzech blatów przełożonych kremem. Ja robię dwa blaty, ale nieco grubsze. Dzięki temu przyrządzenie tego ciasta zajmuje nieco mniej czasu. Wierzchni blat obficie posypuję spłatkowanymi migdałami. By dobrze trzymały się ciasta, najpierw smaruję je jajkiem rozmieszanym z cukrem. Po wystudzeniu blaty ciasta przekładam kremem budyniowym. Bazuje on na budyniu z torebki, choć można ugotować też domowy budyń. Po wystudzeniu trzeba go zmiksować ze zmiękczonym masłem, dzięki czemu krem zyska aksamitność i wyjątkowy smak.
Przepis: Miodownik z kremem
Proste ciasto przekładane kremem budyniowym
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 280 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Na wierzch:
- 1 małe jajko
- 1 łyżka cukru
- 50 g spłatkowanych migdałów
Na krem:
- 400 ml mleka
- 1 torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 150 g masła
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaTortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Mąkę przesiej na stolnicę razem z sodą, dodaj cukier, cukier wanilinowy i pokrojone na kawałki masło. Składniki posiekaj, a potem rozetrzyj w palcach na piasek. Dodaj miód i jajko, wyrób gładkie ciasto.
- Pieczenie blatówCiasto podziel na dwie równe części. Pierwszą rozwałkuj na okrągły placek, przełóż go do tortownicy i piecz ok. 7-10 minut na złoty kolor. Drugą część też rozwałkuj na okrągły placek, włóż do tortownicy, a potem posmaruj jajkiem rozkłóconym z cukrem i posyp migdałami. Upiecz na złoty kolor. Ciasta wystudź.
- Przygotowanie kremuOdlej 1/2 szklanki mleka i wymieszaj z proszkiem budyniowym. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Do zagotowanego mleka wlej rozmieszany proszek, całość podgrzewaj mieszając, aż do zagotowania i zgęstnienia. Budyń wystudź. Masło zmiksuj na puszystą krem, a potem dalej miksuj, dodając stopniowo zimny budyń.
- Przełożenie ciastaGładki placek włóż do tortownicy, wyłóż na niego krem. Przykryj plackiem z migdałami. Blat lekko dociśnij. Tortownicę przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki.
Inne pomysły na wykończenie miodownika
Jeśli nie macie pod ręką spłatkowanych migdałów, miodownik możecie wykończyć nieco inaczej. W roli smacznej, chrupiącej posypki dobrze sprawdzą się również wiórki kokosowe, orzechy arachidowe, pekan albo włoskie. Orzechy warto wcześniej grubo posiekać, choć nie jest to konieczne. Orzechy można wyłożyć dopiero na upieczone ciasto. Przedtem dobrze jest je podprażyć na suchej patelni, by zrobiły się chrupiące i zyskały piękny aromat. Ciasto należy zaś posmarować np. masą kajmakową, do której dobrze przylgnie posypka.
Czytaj też:
Po Świętach zawsze robię te proste ciasteczka. Nic nie piekę, a wychodzą przepyszneCzytaj też:
Nie wyrzucam suchego makowca ani babki. W 15 minut zamieniam resztki w kremowy deser, który znika w mig
