Święta już za nami, a w niektórych lodówkach zostało jeszcze kilka potraw. Nie wszystkie są w dalszym ciągu smaczne, niektóre wręcz trzeba wyrzucić. W dość dobrej kondycji są jeszcze pieczone mięsa. Ich nadmiar można zamrozić, ale nieduże ilości lepiej wykorzystać na bieżąco. Ta sałatka jest dobrym sposobem na ich wykorzystanie.
Jaka pieczeń nadaje się do sałatki?
Pieczone mięso jest dobrym dodatkiem do sałatki. Wzbogaca ją w wartościowe składniki i sprawia, że robi się bardziej sycąca i pożywna. Jakie mięso sprawdzi się tu najlepiej? Dobrym wyborem są chude pieczenie o jednorodnym przekroju. Można więc sięgnąć np. po pieczony schab, szynkę, polędwiczkę wieprzową, wołowinę, cielęcinę, pierś indyczą lub kurczęcą. W ostateczności można też wykorzystać pieczoną karkówkę czy boczek, jednak jak dla mnie są zbyt tłuste i po pokrojeniu w paski mogą nie trzymać kształtu.
Jak zrobić elegancką sałatkę z pieczonym mięsem?
Elegancką sałatkę z pieczonym mięsem można przygotować na wiele sposobów. W końcu da się ją skomponować z przeróżnych składników. Ja proponuję sięgnąć po te typowo zimowe, które nie tylko doskonale się prezentują na talerzu, ale też są smaczne i zdrowe. Sięgam więc po cykorię i świeżą żurawinę, a także ugotowane na twardo jajka oraz ser żółty. Dopełnieniem tego zestawu jest lekki sos, który dodaje całości soczystości i smaku.
Przepis: Sałatka z pieczonym mięsem
Pyszny sposób na wykorzystanie poświąecznej pieczeni
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 215 w każdej porcji
Składniki
- 2 nieduże cykorie
- 100 g żółtego sera w plasterkach
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 200 g pieczonego mięsa
- 2-3 łyżki świeżej żurawiny
Na sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówCykorie opłucz, podziel na listki, pokrój je wzdłuż w paski. Żółty ser pokrój w paski, a obrane jajka na cząstki. Pieczone mięso pokrój w plasterki, a potem w paski.
- Wykańczanie sałatkiCykorię wymieszaj z serem, wyłóż na półmisek. Obłóż cząstkami jajek, posyp paskami pieczeni i żurawiną. Z podanych składników przygotuj sos, polej nim sałatkę.
Jaki sos podać do sałatki z pieczonym mięsem?
W sałatce z pieczonym mięsem ważną rolę spełnia sos. Musi on pasować i do mięsa i do warzyw. Ja robię go zwykle z oliwy, musztardy, miodu i soku z cytryny. Jednak można też sięgnąć po inne składniki. Do sałatki z mięsem drobiowym dobrze sprawdzi się np. sos z jogurtu naturalnego, majonezu, musztardy i czosnku. Jeśli jednak wolicie mniej zawiesiste sosy, sięgnijcie po oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i miód. Taki sos będzie idealny do sałatki z wołowiną czy schabem.
Czytaj też:
Na Sylwestra przygotuję tę ekspresową sałatkę. Mało pracy, a goście się zajadająCzytaj też:
Ekspresową sałatkę do obiadu robię z dwóch przetworów. Pasuje do różnych dań
