To najprostszy piernik na pomidorach. To ciasto, które zawsze zbiera ogrom komplementów i budzi zdziwienie, kiedy zdradzacie główny składnik – bo od razu uprzedzam, pomidory nie są w gotowym cieście w żaden sposób wyczuwalne. To jednak one sprawiają, że środki spulchniające intensywnie reagują, dodają ciastu wilgotności i niezwykle przyjemnej struktury.
Jak zrobić piernik pomidorowy?
Przepis na to ciasto w Polsce stał się popularny za sprawą Marty Dymek, autorki kulinarnych książek o roślinnej kuchni i bloga Jadłonomia. Jakiś czas temu taki piernik polecał również Rozkoszny, czyli Michał Korkosz, jeden z najbardziej dziś popularnych twórców kulinarnych. Nic dziwnego: to jedno z najlepszych i zarazem najprostszych ciast, jakie można zrobić na święta.
Najważniejszym składnikiem są pomidory w puszce, a cała filozofia to zmiksowanie składników mokrych i wymieszanie ich z suchymi. Ciasto ładnie i intensywnie wyrasta, dlatego ważne jest, aby nie wypełniać foremek po brzegi. Ciasto najlepiej piec w keksówce: z podanych proporcji wyjdzie jedna duża lub dwie średniej wielkości.
Przepis: Piernik pomidorowy
Puszysty i wilgotny piernik na bazie pomidorów.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 266 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka krojonych pomidorów z puszki
- 1 banan
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- ½ szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Szykowanie składników mokrych i suchychZmiksuj pomidory, banana, olej i cukier na gładką masę. Pozostałe suche składniki wymieszaj dobrze w osobnej misce.
- Pieczenie ciastaPołącz mokre składniki z suchymi (najlepiej wymieszać je szpatułką). Napełnij foremki (najlepiej keksówki) do połowy ciastem. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza.
Jak udekorować piernik pomidorowy?
Piernik z pomidorów można udekorować na wiele sposobów. Można oprószyć go cukrem pudrem, świetnie smakuje polany lukrem. W wersji na świąteczny stół można go polać czekoladą i ozdobić żurawiną, orzechami abo migdałami.
Piernik z pomidorami można także przełożyć powidłami śliwkowymi lub dżemem. Wówczas należy poczekać, aż ciasto dobrze ostygnie, przekroić je i posmarować sporą ilością powideł, a następnie złożyć. Taką wersję proponuje Rozkoszny, a my pod nią się podpisujemy: piernik przekładany jest wyjątkowo smaczny. Michał Korkosz szykuje tu powidła śliwkowe z likierem pomarańczowym, które doskonale komponują się ze smakiem ciasta.
Czytaj też:
Domek z piernika robię zawsze z tego przepisu. Świetna zabawa i efektowna ozdoba na Boże NarodzenieCzytaj też:
Do miodu dodaj jedną przyprawę i wymieszaj. Genialny patent od mistrza piernikarstwa
