Gdy jesienią i zimą nie mam w diecie tylu warzyw i owoców, co latem, znacznie częściej używam w kuchni przypraw korzennych. To bogactwo czynnych związków wspierających zdrowie, a przodują w tym żółte kłącza. Są dobrze znane, ale nie wszyscy wiedzą, jak wiele dobrego robią dla organizmu. Tymczasem mogą wspomóc go już niewielkie ilości tego dodatku.
Czy kurkuma ma smak?
Kłącza tej rośliny, nazywanej też ostryżem długim i szafranem indyjskim (Curcuma longa) mają intensywny żółtopomarańczowy kolor oraz delikatny, ciepły, ziemisty, gorzkawy i pieprzny smak. Lekko korzenny zapach może przywodzić na myśl imbir, z którym kurkuma jest blisko spokrewniona.
Ta przyprawa nie jest intensywna ani dominująca. Rzadko wybija się w daniach na pierwszy plan. Nadaje im głównie słoneczną barwę i głębię aromatu. Podkreśla nuty innych przypraw, a przy tym pomaga balansować je w potrawach.
Właściwości lecznicze kurkumy
Choć jest bogata w witaminy z grupy B i składniki mineralne, jedzona jako dodatek smakowy nie zapewnia ich w dużych dawkach. Jest za to skoncentrowanym źródłem antyoksydantów, przede wszystkim kurkuminy. To głównie ona odpowiada za barwę i dobroczynne działanie przyprawy.
Dla kurkumy wykazano cenne właściwości:
- antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwbólowe,
- przeciwreumatyczne,
- usprawniające trawienie tłuszczu,
- wspomagające odtruwanie wątroby,
- ochronne na jelita,
- obniżające wysoki cholesterol i przeciwmiażdżycowe,
- zmniejszające wysoką glikemię,
- przeciwzakrzepowe,
- przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze,
- wzmacniające układ odpornościowy,
- przeciwnowotworowe,
- wspierające zdrowie oczu,
- chroniące mózg,
- antydepresyjne,
- poprawiające stan skóry przy jej chorobach,
- odmładzające.
Ile kurkumy dziennie?
Jej właściwości ujawniają się już przy dawce 1/4 łyżeczki dziennie, ale w celu wspomagania organizmu najlepiej spożywać pół łyżeczki albo całą, czyli do 3 gramów proszku na dobę.
Tej przyprawy zwykle nie stosuje się w dużych ilościach, bo najczęściej dodaje się od 1/4 do 1/2 łyżeczki na cztery porcje potrawy. Dlatego chcąc zwiększyć jej spożycie, warto sięgać po napój nazywany złotym mlekiem. Warto dorzucić do niego szczyptę czarnego pieprzu, który zwiększa przyswajalność związków z kurkumy.
Chcąc przyjmować ją w kapsułkach, najlepiej nie przekraczać dawki 500 mg kurkuminy dziennie (a maksymalnie 2 g) i stosować nie dłużej niż dwa miesiące.
Kto nie powinien jeść kurkumy?
Jedzenie kurkumy w ilościach służących do przyprawiania dań jest uważane za bezpieczne. Jednak wyższe jej dawki pochodzące z suplementów diety mogą wcale nie być korzystne dla organizmu. Przede wszystkim obciążają wątrobę, więc osoby z chorobami tego narządu powinny skonsultować kurację z lekarzem i kontrolować poziom enzymów wątrobowych we krwi.
Do spożywania kurkumy w większych ilościach jest sporo przeciwwskazań, a należą do nich:
- ciąża i karmienie piersią,
- refluks żołądkowo-przełykowy,
- zapalenie woreczka żółciowego,
- kamica żółciowa,
- zwłóknienie i niewydolność wątroby,
- zaburzenia hormonalne,
- zaburzenia hematologiczne, w tym anemia,
- aktywne nowotwory hormonozależne,
- problemy z płodnością u mężczyzn,
- leczenie lekami przeciwcukrzycowymi, przeciwzakrzepowymi, przeciwpłytkowymi, immunosupresyjnymi, hormonalnymi i chemioterapeutykami, a także innymi, które są przetwarzane przez enzym wątrobowy CYP450, o czym informuje zawsze producent na ulotce.
Czytaj też:
Wieczorem piję ten złoty napój. Rozluźnia ciało i daje mi spokojny sen. Spróbuj!Czytaj też:
Od jesieni każdy dzień zaczynamy kieliszkiem tego napoju. Choroby omijają nas szerokim łukiem
