Masz ochotę posłodzić gorący napój miodem? Możesz dodać go bez obaw, że będzie mniej zdrowy. Jak odkryli badacze z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie, jego korzystne działanie może znacznie się poprawić przy ogrzaniu powyżej 70 stopni Celsjusza.
Czy można dodawać miód do gorącej herbaty?
Od dekad panuje przekonanie, że temperatura powyżej 40-42 stopni niszczy prozdrowotne wartości miodu. Tymczasem to mit. Gdy naukowcy zbadali wpływ temperatury na potencjał antyoksydacyjny kilku rodzajów tego produktu, odkryli coś całkiem przeciwnego. Największą aktywność miały w temperaturze 80-90 stopni.
Z badanych miodów zdecydowanie najzdrowszy był gryczany, który pozostawiał daleko w tyle ten rzepakowy i akacjowy. Wszystkie działały lepiej po podgrzaniu, dlatego wniosek z badania jest jeden. Miód nie tylko można, ale nawet trzeba dodawać do gorących napojów.
Podobne prace prowadzili inni eksperci, dochodząc nawet do 140 stopni. Jak stwierdzili, nie spowodowało to drastycznego spadku właściwości miodu. Nie ma więc przeciwwskazań, by używać go w gotowanych deserach i wypiekach.
Jak zdrowy jest miód?
Miód to zdrowy dodatek słodzący, który największe korzyści przynosi przy spożyciu w małych dawkach, takich jak łyżeczka naraz i do 2 łyżek dziennie. To dlatego, że jest produktem bardzo słodkim i wysokokalorycznym – zapewnia 320-330 kcal w stu gramach. W około 80 procentach składa się z cukrów, więc doskonale sprawdza się zamiast pozbawionego wartości białego cukru stołowego.
O cennym wpływie miodu na organizm decyduje kilka rodzajów zawartych w nim związków. Oligosacharydy pełnią funkcję prebiotyku, wspomagając dobroczynną mikroflorę jelitową. Aktywne enzymy sprawiają, że skutecznie zwalcza bakterie, pleśnie i grzyby. Natomiast polifenole zapewniają silne właściwości antyoksydacyjne. Dzięki temu pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie i zmniejszać ryzyko rozwoju wielu przewlekłych schorzeń, w tym chorób serca i niektórych nowotworów. Dobrze więc wiedzieć, że nie giną podczas przyrządzania napojów.
Czytaj też:
Ten niepopularny miód to źródło żelaza i balsam na serce. Doskonale pasuje do piernikówCzytaj też:
Czy można jeść skrystalizowany miód? Wiele osób ma wątpliwości
