Ryby nie smażę ani nie piekę. Na Wigilię podaję ją w zupie od babci, bo każdy na nią czeka

Ryby nie smażę ani nie piekę. Na Wigilię podaję ją w zupie od babci, bo każdy na nią czeka

Dodano: 
Zupa rybna z łososia
Zupa rybna z łososia Źródło: Shutterstock / StockphotoVideo
Zupa z łososia nieczęsto gości na polskich stołach, a szkoda. W moim domu robiła ją babcia i wszyscy czekali na nią cały rok. Danie z kiszonymi ogórkami, oliwkami i kaparami to specjał, jakich mało.

Przepis na soliankę z łososia babcia przywiozła zza wschodniej granicy i szybko stał się klasykiem na naszych Wigiliach. Przygotowanie tej zupy rybnej nie jest skomplikowane i zajmuje niewiele ponad pół godziny, zawsze więc zdążę zrobić ją na uroczystą kolację.

Jak zrobić zupę z łososia?

Używam do niej filetów z łososia, bo mają mało ości. Są one duże i łatwi je usunąć. Ryba gotuje się bardzo krótko, bo pokrojona w kawałki wymaga niespełna 10 minut w garnku. Dlatego dodaję ją pod koniec przyrządzania potrawy i kontroluję czas. Jak każda solianka, także i ta rybna zawiera kiszone ogórki. Dolewam do niej również zalewę, choć można zastąpić ją bulionem i do zakwaszenia dania użyć więcej soku z cytryny. Uzupełnieniem smaku, który wspaniale kontrastuje z tłustą rybą, są u mnie oliwki i kapary.

Do tej zupy biorę drobne ogórki kiszone z cienką skórką, których nie muszę obierać ani usuwać z nich nasion. Jej smak podbija wywar rybny, smażony koncentrat pomidorowy, liść laurowy i ziele angielskie. Gdy nie zdążę ugotować specjalnie bulionu, biorę ten warzywny. Raz zdarzyło mi się użyć naturalnej kostki rosołowej i danie też wyszło pyszne.

Przepis: Solianka z łososia

Oryginalna zupa rybna na bazie kiszonych ogórków.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Rosyjska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
225 w każdej porcji

Składniki

  • 0,6 kg filetów z łososia
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 150 g drobnych kiszonych ogórków
  • 1 szklanka soku z kiszonych ogórków
  • 1,25 l wywaru z ryby lub warzywnego bez soli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki oliwek zielonych
  • 1/2 szklanki oliwek czarnych
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPosiekaj cebulę i podsmaż na maśle z koncentratem pomidorowym. Dołóż płaską łyżkę mąki, podgrzewaj kilka minut, wlej powoli sok z ogórków, mieszając, po czym doprowadź do wrzenia. Osobno zagotuj bulion. Ogórki pokrój w kostkę, a marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.
  2. Gotowanie zupyWłóż do bulionu cebulę z pomidorami, marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie, cukier i pieprz. Gotuj na niewielkim ogniu przez 10-12 minut, dodaj kawałki łososia i gotuj 3 minuty. Dorzuć ogórki, oliwki i kapary. Gotuj jeszcze 5 minut, aż ryba będzie miękka. Dopraw zupę pieprzem i ewentualnie solą oraz sokiem z cytryny. Podawaj z plasterkami cytryny i posiekaną natką pietruszki.

Jak ugotować wywar z ryby?

Solianka z łososia najlepiej smakuje przyrządzona na wywarze rybnym, który w klasycznej wersji gotuje się z odpadów, jak i kawałków mięsa. Na półtora litra wody bierze się 0,5-1 kg ryb, w tym głowy bez oczu i skrzeli, kręgosłupy czy ogony. Można przy tym wykorzystać jeden gatunek ryby albo kilka. Są ponadto inne przepisy, które pasują mi bardziej. Na tę ilość wody biorę 250 g filetów z ryby, które po ugotowaniu przerabiam na przykład na pulpety.

Bulion przygotowuję z marchewką, pietruszką, selerem i porem, jak również z liściem laurowym i zielem angielskim. Niektórzy robią jednak wywar jarzynowy osobno i dopiero później łączą go z tym rybnym. Odpady rybne gotuje się w sumie 30-45 minut. Mięso można dołożyć dopiero pod koniec, a także na początku, by wyjąć je w momencie, gdy będzie miękkie.

Czytaj też:
Zajadali się nią nasi dziadkowie. Ta nadwiślańska zupa rybna sprawdzi się nie tylko w dni postne
Czytaj też:
To najlepsza zupa rybna z karpia. Prosty przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń