Do surówki z kapusty babcia dorzucała nietypowy składnik. Wyjątkowy smak i właściwości

Do surówki z kapusty babcia dorzucała nietypowy składnik. Wyjątkowy smak i właściwości

Dodano: 
Surówka z kapusty z suszonymi śliwkami
Surówka z kapusty z suszonymi śliwkami Źródło: Shutterstock / Wiktory
Gdy kuchnią rządziła babcia, ta pyszna surówka stale gościła na stole. Z tym zdrowym dodatkiem zwykłe warzywa zyskiwały nowy wymiar. Polecam mój ulubiony przepis, który podkręci niejeden obiad.

Surówka z kapusty to zdrowy, szybki i tani dodatek do głównego posiłku. Trudno się nią znudzić, bo można robić ją w coraz to nowszych odsłonach. Ta wersja nie jest popularna, a szkoda. W moim domu była hitem. Dokładam do niej suszone śliwki, z którymi jest słodziutka i jeszcze zdrowsza.

Dlaczego warto jeść suszone śliwki?

Te owoce to skoncentrowane źródło błonnika. Zawarty w nich rodzaj jest szczególnie pomocny w walce z zaparciami i odżywia dobroczynne bakterie w jelicie.

Mało osób wie o tym, że suszone śliwki wspierają zdrowie kości, serca i innych mięśni. Pomagają ponadto obniżać nadmierne stężenie cholesterolu i wysokie ciśnienie krwi, a także zmniejszać skoki poziomu glukozy po posiłkach.

Jak zrobić surówkę z białej kapusty z suszonymi śliwkami?

Biorę na nią pół główki małej kapusty białej, choć sprawdzi się także ta włoska, pekińska czy czerwona. Dorzucam nieodzowną marchewkę i por zamiast cebuli oraz drobno pokrojone suszone śliwki. Zwykle wystarczy dziesięć sztuk. Świetnie zastępują jabłko i cukier, które często dodaje się dla zbalansowania smaku surówki. Wzbogacają ją też w przyjemne, powidłowe nuty.

Surówka babuni zawsze była z majonezem. Chociaż próbowałam rozcieńczać go lżejszym jogurtem, w końcu powróciłam do oryginalnego przepisu. Najlepiej użyć sosu o zawartości około 70 procent tłuszczu z wyraźną octową nutą. Jeśli jej nie ma, warto dołożyć do warzyw łyżkę octu z białego wina lub nieco mniej tego spirytusowego. Wtedy są najlepsze.

Przepis: Surówka z białej kapusty z suszonymi śliwkami

Chrupiący dodatek ze świeżych warzyw wzbogaca obiad w smak i zdrowe związki.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
136 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 75 g suszonych śliwek
  • 4 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krojenie skadnikówPoszatkuj cienko kapustę. Marchewki obierz i zetrzyj na grubym oczku. Białą część pora rozkrój wzdłuż na pół i potnij na cienkie plasterki. Suszone śliwki podziel na połówki i pokrój w paski.
  2. Mieszanie sałatkiWymieszaj przygotowane składniki z majonezem. Dopraw do smaku solą i pieprzem, przykryj sałatkę folią i odstaw na minimum 1-2 godziny do lodówki.

Surówka z białej kapusty – wskazówki

Gotowa mieszanka musi postać co najmniej 30 minut, a najlepiej kilka godzin, by składniki się przegryzły, a por albo cebula straciły swoją ostrość. Mam jednak wypróbowany sposób, by przyspieszyć te procesy. Zaczynam od krojenia warzyw cebulowych. Cienkie plasterki od razu posypuję szczyptą soli i mieszam, po czym odstawiam. W czasie, gdy zajmuję się innymi składnikami, warzywa wydzielają sok i miękną, a część ostrych związków się ulatnia.

Czytaj też:
Surówka z taniego warzywa to klasyka obiadów. Moja wersja jest wyjątkowo delikatna i lekka dla żołądka
Czytaj też:
Zwykłą surówkę zamieniam w pożywną sałatkę. Jeden dodatek sprawia, że znika ze stołu w kilka minut