Budyń przekładam chrupiącym składnikiem i mam genialne ciasto. Nic nie trzeba piec

Budyń przekładam chrupiącym składnikiem i mam genialne ciasto. Nic nie trzeba piec

Dodano: 
Ciasto budyniowo-czekoladowe bez pieczenia
Ciasto budyniowo-czekoladowe bez pieczenia Źródło: Shutterstock / Piotr Krzeslak
Ciasto bez pieczenia to doskonałe rozwiązanie, gdy nagle najdzie ochota na coś słodkiego. Jest o wiele smaczniejsze, niż herbatniki, a robi się je naprawdę szybko. Ten łakoć powstał z czterech składników.

Moja rodzina lubi słodkości, ale wcale nie cukierki czy ciastka. Największą ochotę mają na domowe słodkości. Gdy nie mam czasu na przyrządzanie i pieczenie ciasta, robię takie, którego piec nie trzeba. Ostatnio zrobiłam takie z czterech składników. Dwa zużyłam do środka, z pozostałych dwóch zrobiłam dekorację.

Jakie ciastka są najlepsze do ciasta bez pieczenia?

Do tego ciasta bez pieczenia można wykorzystać w sumie dowolne, kruche ciasteczka. Mogą to być zwykłe herbatniki petit beurre czy kakaowe. Jednak o wiele lepszym, bo zdrowszym wyborem są ciasteczka pełnoziarniste. Informację o tym, z jakiej mąki je zrobiono, znajdziecie na opakowaniu. Warto wybrać taką wersję herbatników, bo mają więcej błonnika, witamin z grupy B i są bardziej chrupiące.

Jak zrobić ekspresowe ciasto bez pieczenia?

Przygotowanie ekspresowego ciasta bez pieczenia zaczynam od pokruszenia herbatników. W zależności od tego, jak wolicie, możecie je pokruszyć na proszek albo na nieco większe kawałeczki. Potem ciastka trzeba wymieszać ze stopionym masłem i taką masę wykorzystać do przełożenia budyniu. Po złożeniu całości, wierzch deseru wystarczy udekorować i po chwili chrupiące i pyszne ciasto bez pieczenia można będzie jeść.

Przepis: Ciasto budyniowo-czekoladowe bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia z budyniu, herbatników i czekolady

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
235 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g czekolady deserowej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki śmietanki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy herbatnikowejHerbatniki pokrusz na proszek przy pomocy wałka lub malaksera. Dodaj stopione masło, wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wysyp połowę masy ciasteczkowej, ubij ją łyżką, by była zwarta. Tortownicę wstaw do lodówki.
  2. Gotowanie budyniuW 3/4 szklanki mleka rozmieszaj proszek budyniowy i cukier. Pozostałe mleko zagotuj, wlej do niego mieszaninę z proszkiem budyniowym. Całość wymieszaj, mieszając, gotuj na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Przestudź go.
  3. Przekładanie masNa spód herbatnikowy wyłóż połowę budyniu, wyrównaj powierzchnię, schłodź. Na budyń wysyp pozostałą masę ciasteczkową. Równomiernie ją rozprowadź, lekko ubij. Przykryj pozostałym budyniem, schłodź.
  4. Dekorowanie ciastaW rondelku dobrze podgrzej śmietankę. Dodaj do niej połamaną na kawałki czekoladę mleczną, mieszaj do rozpuszczenia i połączenia składników. Deser posyp kawałkami czekolady deserowej. Polej przygotowaną polewą, schłodź.

Czym można wzbogacić ekspresowe ciasto bez pieczenia?

Jeśli chcecie, by wasze ciasto bez pieczenia było jeszcze ciekawsze i smaczniejsze, możecie do niego dorzucić też inne składniki. Dobrze sprawdzą się tu np. wiśnie z konfitury albo syropu. Wcześniej warto je dokładnie osączyć, a nawet osuszyć na papierowym ręczniku. Idealnie będą się komponować z budyniem, ciastkami i czekoladą. Do budyniu można też dodać wiórki kokosowe. Wtedy ciasto można będzie polać polewą z białej czekolady.

Czytaj też:
Gdy brakuje czasu na makowiec, robię te ślimaczki last minute. Trzy składniki i Wigilia uratowana
Czytaj też:
Słodka masa, herbatniki i łyżka. Tak robię najpyszniejszy deser bez pieczenia