Moja fasolowa smakuje zupełnie inaczej niż klasyczna. Jeden zdrowy dodatek robi tu całą robotę

Moja fasolowa smakuje zupełnie inaczej niż klasyczna. Jeden zdrowy dodatek robi tu całą robotę

Dodano: 
Zupa fasolowa z kapustą kiszoną
Zupa fasolowa z kapustą kiszoną Źródło: Shutterstock / tRufelka Elena
Uwielbiam fasolę, a zupa z jej dodatkiem to moje ulubione zimowe danie. Jest lekka, pożywna i zdrowa, bo zamiast tłustego mięsa dokładam cenny składnik. Syci, rozgrzewa i pysznie smakuje, a przede wszystkim nie tuczy.

Ta zupa to połączenie moich dwóch ulubionych smaków – fasolowej i kapuśniaku. Dodaję do niej szklankę ukiszonej kapusty, dzięki czemu jest wyjątkowo dobra. Nawet gdy specjalnie gotuję do niej nasiona, to wciąż jedna z łatwiejszych i przyjemniejszych w przygotowaniu zup „na bogato”.

Jak zrobić zupę fasolową z kiszoną kapustą?

Najważniejszym składnikiem w tej potrawie jest biała fasola. Najbardziej lubię odmianę cannellini, ale sprawdzą się też inne, drobne czy grubsze. Fasolę namaczam poprzedniego dnia – do uzyskania ilości potrzebnej w przepisie biorę 1 i 1/4 szklanki suchych nasion (około 220 gramów). Jeśli ktoś bardzo się spieszy, może użyć 3 szklanek fasoli z puszki. Wtedy zrobienie całości nie zajmie godziny.

Bazą zupy są warzywa bez selera oraz ziemniaki, natomiast kiszona kapusta stanowi bardziej dodatek smakowy. Najpierw duszę ją z podsmażoną cebulą, a do garnka dodaję dopiero na końcu gotowania. Inaczej ziemniaki pozostałyby twarde i danie nie wyszłoby dobre.

Fasolówkę doprawiam tylko solą i pieprzem, ale można dołożyć także suszony majeranek. Podaję ją natomiast z posiekaną natką pietruszki i grzankami.

Przepis: Zupa fasolowa z kiszoną kapustą

Sycąca zimowa zupa z samych zdrowych składników.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz. 20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
206 w każdej porcji

Składniki

  • 3 szklanki namoczonej fasoli cannellini lub białej (1 i 1/4 szlanki)
  • 4 żółte ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 szklanka kiszonej kapusty
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie fasoliUgotuj fasolę do miękkości w wodzie, w której moczyła się przez noc. Zwykle zajmuje to około 45 minut.
  2. Szykowanie warzywW tym czasie obierz marchewkę, pietruszkę i ziemniaki, po czym pokrój na małe kawałki. Kapustę drobno potnij, a czosnek przeciśnij przez praskę. Posiekaj cebulę i podsmaż na oliwie. Gdy się zeszkli, wrzuć czosnek, wymieszaj, dołóż kapustę i duś około 10 minut.
  3. Gotowanie zupyZagotuj bulion, wrzuć warzywa i ziemniaki, a następnie gotuj około 15 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj kapustę z cebulą i fasolę wraz z wywarem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 5-10 minut, aż kapusta będzie całkiem miękka.

Czy zupa fasolowa jest zdrowa?

Wszystko zależy od użytych składników, ale w wersji z tego przepisu to jedna z najzdrowszych zup. Przesądza o tym duża ilość warzyw użytych do jej przyrządzenia, a także główne produkty.

Fasola to niezwykle wartościowe nasiona, bogate w białko i błonnik pokarmowy. Za jej sprawą porcja tego bezmięsnego dania zapewnia ponad 7,7 g białka i 7,2 g błonnika. Dzięki temu zaspokaja głód na dłużej i usprawnia trawienie.

Bardzo zdrowa jest też kiszona kapusta. Chociaż najwięcej wartości ma na surowo, również ugotowana wspomaga organizm. Zawarte w niej bakterie mają właściwości probiotyczne i działają zbawiennie na jelita nawet wtedy, gdy nie są już żywe. Cała zupa jest ponadto bogatym źródłem potasu i antyoksydantów, które wspierają układ krążenia.

Czytaj też:
Gdy za oknem zimno, gotuję tę sycącą zupę. Jeden dodatek sprawia, że cudownie rozgrzewa
Czytaj też:
Ta sycąca zupa to mój patent na szybki jednogarnkowy obiad. Smakuje tak, że palce lizać, a dokładki są częste