Zdrowy i pyszny. Pij codziennie, a odporność będzie jak mur nie do przebicia

Zdrowy i pyszny. Pij codziennie, a odporność będzie jak mur nie do przebicia

Dodano: 
Koktajl z kiwi i jabłka
Koktajl z kiwi i jabłka Źródło: Shutterstock / Garna Zarina
Gdy nie mam czasu i miejsca w żołądku na kolejną surówkę, wspieram swój układ odpornościowy tym prostym koktajlem. W jednym smacznym napoju łączę składniki, które dają mi potężną dawkę związków wzmacniających organizm.

Zamiast łykać witaminę C w tabletkach, wolę sięgać po pyszne smoothie. Wybieram do niego składniki, które zapewniają moc witamin i antyoksydantów, a przy tym dobrze komponują się pod względem smaku. Wystarczy poświęcać chwilę dziennie na ich zblendowanie i wypicie, by poczuć poprawę samopoczucia i przypływ sił witalnych.

Jak zrobić koktajl z kiwi, jabłka i selera naciowego?

Przygotowanie koktajlu jest szybkie i łatwe. Ten robię nieco dłużej niż z innych składników, bo kilka z nich muszę obrać. To wciąż jednak najwyżej 10 minut, a korzyści są ogromne.

Do kiwi, jabłka i selera naciowego dokładam garść szpinaku, który wzbogaca napój w odtruwający zielony barwnik – chlorofil, a także kawałek świeżego imbiru. To jedna z najzdrowszych przypraw.

Produkty blenduję z wodą bez dodatków słodzących, bo ich rolę pełni jabłko. Najchętniej wybieram to zielone i soczyste, na przykład mutsu, ewentualnie jonagold lub granny smith. W nieco bardziej kalorycznej wersji zamiast wody można użyć soku owocowego albo wody kokosowej.

Przepis: Koktajl z kiwi, jabłka i selera naciowego

Połączenie owoców z zielonymi warzywami to wyjątkowo odżywczy napój.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
150 w każdej porcji

Składniki

  • 4 kiwi
  • 1 zielone jabłko
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 20 g szpinaku baby
  • 1 cytryna
  • 1 mały kawałek imbiru
  • 1 szklanka wody źródlanej

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówObierz kiwi, jabłko i imbir. Usuń pestki jabłka i pokrój miąższ owoców na kawałki. Imbir zetrzyj na tarce. Wyciśnij sok z cytryny
  2. Blendowanie koktajluZmiksuj kiwi, jabłka i imbir z wodą, dodając sok z cytryny do smaku. Jeżeli koktajl będzie za gęsty, dolej więcej wody.

Dlaczego warto pić koktajl z kiwi, jabłka i selera naciowego?

Dzięki dużej ilości kiwi koktajl ten jest bogaty w witaminę C. Porcja napoju dostarcza ponad 150% dziennej dawki tego związku. Ponieważ niska ilość witaminy C zwiększa podatność na infekcje, uzupełnianie jej na bieżąco pomaga utrzymać odporność na wysokim poziomie.

W porcji napoju jest też więcej witaminy K, niż wynosi dzienna norma. Ten składnik zapewnia odpowiednią krzepliwość krwi i pomaga utrzymać mocne kości. Razem z nim dostaję także inne cenne substancje, w tym beta-karoten, witaminy z grupy B i potas.

Dzięki zielonym produktom (a zwłaszcza selerowi) moje smoothie usprawnia odtruwanie organizmu, pomaga neutralizować wolne rodniki i zobojętnia nadmiar kwasów w organizmie. To przekłada się na lepsze samopoczucie i wyższy poziom energii.

Szczególnie cennym dodatkiem jest tu imbir, który ma najsilniejsze działanie przeciwzapalne ze wszystkich użytych składników. Wspiera krążenie i trawienie, poprawia parametry krwi i zwalcza patogeny, a przy tym świetnie podkręca smak napoju.

Czytaj też:
Jesienią do koktajlu na śniadanie wsypuję złocistą przyprawę. Podnosi odporność, jak mało co
Czytaj też:
Ten koktajl to tylko cztery składniki, a jest prawdziwym pogromcą infekcji. Do tego doskonale smakuje