Zamiast łykać witaminę C w tabletkach, wolę sięgać po pyszne smoothie. Wybieram do niego składniki, które zapewniają moc witamin i antyoksydantów, a przy tym dobrze komponują się pod względem smaku. Wystarczy poświęcać chwilę dziennie na ich zblendowanie i wypicie, by poczuć poprawę samopoczucia i przypływ sił witalnych.
Jak zrobić koktajl z kiwi, jabłka i selera naciowego?
Przygotowanie koktajlu jest szybkie i łatwe. Ten robię nieco dłużej niż z innych składników, bo kilka z nich muszę obrać. To wciąż jednak najwyżej 10 minut, a korzyści są ogromne.
Do kiwi, jabłka i selera naciowego dokładam garść szpinaku, który wzbogaca napój w odtruwający zielony barwnik – chlorofil, a także kawałek świeżego imbiru. To jedna z najzdrowszych przypraw.
Produkty blenduję z wodą bez dodatków słodzących, bo ich rolę pełni jabłko. Najchętniej wybieram to zielone i soczyste, na przykład mutsu, ewentualnie jonagold lub granny smith. W nieco bardziej kalorycznej wersji zamiast wody można użyć soku owocowego albo wody kokosowej.
Przepis: Koktajl z kiwi, jabłka i selera naciowego
Połączenie owoców z zielonymi warzywami to wyjątkowo odżywczy napój.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 150 w każdej porcji
Składniki
- 4 kiwi
- 1 zielone jabłko
- 2 łodygi selera naciowego
- 20 g szpinaku baby
- 1 cytryna
- 1 mały kawałek imbiru
- 1 szklanka wody źródlanej
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówObierz kiwi, jabłko i imbir. Usuń pestki jabłka i pokrój miąższ owoców na kawałki. Imbir zetrzyj na tarce. Wyciśnij sok z cytryny
- Blendowanie koktajluZmiksuj kiwi, jabłka i imbir z wodą, dodając sok z cytryny do smaku. Jeżeli koktajl będzie za gęsty, dolej więcej wody.
Dlaczego warto pić koktajl z kiwi, jabłka i selera naciowego?
Dzięki dużej ilości kiwi koktajl ten jest bogaty w witaminę C. Porcja napoju dostarcza ponad 150% dziennej dawki tego związku. Ponieważ niska ilość witaminy C zwiększa podatność na infekcje, uzupełnianie jej na bieżąco pomaga utrzymać odporność na wysokim poziomie.
W porcji napoju jest też więcej witaminy K, niż wynosi dzienna norma. Ten składnik zapewnia odpowiednią krzepliwość krwi i pomaga utrzymać mocne kości. Razem z nim dostaję także inne cenne substancje, w tym beta-karoten, witaminy z grupy B i potas.
Dzięki zielonym produktom (a zwłaszcza selerowi) moje smoothie usprawnia odtruwanie organizmu, pomaga neutralizować wolne rodniki i zobojętnia nadmiar kwasów w organizmie. To przekłada się na lepsze samopoczucie i wyższy poziom energii.
Szczególnie cennym dodatkiem jest tu imbir, który ma najsilniejsze działanie przeciwzapalne ze wszystkich użytych składników. Wspiera krążenie i trawienie, poprawia parametry krwi i zwalcza patogeny, a przy tym świetnie podkręca smak napoju.
Czytaj też:
Jesienią do koktajlu na śniadanie wsypuję złocistą przyprawę. Podnosi odporność, jak mało coCzytaj też:
Ten koktajl to tylko cztery składniki, a jest prawdziwym pogromcą infekcji. Do tego doskonale smakuje
